RC review: Chuť krve

Autor: L. J. Smith, Kevin Williamson, Julie Plec
České datum vydání: 14.10.2011
Knižní série: Stefanovy deníky
Díl: druhý
Žánr: urban fantasy, upíři
Nakladatel: FRAGMENT

Česká anotace: Stefan a Damon Salvatore se stali upíry a musí se vypořádat s následky svého osudu. V rodném městečku Mystic Falls už pro ně není bezpečno. Na každém kroku je pronásledují lovci upírů. Vydají se tedy do New Orleans, které nabízí pokušení, ale i nebezpečí. V patách jim je totiž sadistický lovec upírů…

Upířina táhne

Knižní série Stefanovy deníky vznikla na základě vysoké oblíbenosti televizní série Upířích deníků, který se mimo jiné letos dostane i na české obrazovky. Za knihami ovšem stojí scénáristi seriálu. Ti pouze vycházejí ze základů světa, jenž vytvořila sama L.J.Smith.

Seriál nesleduju, zatím, takže nedokážu posoudit, nakolik se knižní série drží té seriálové. Ale z doslechu vím, že se fanoušci seriálu díky těmto knihám dozví mnohem víc ze Stefanovy minulosti, než co jim bylo v seriálu odkryto. Proto knihy určitě doporučuju všem nadšeným divákům, protože tak budou mít ucelenější pohled na jednotlivé postavy.

Fakta a fikce

V prvním díle jsem se se Stefanem a Damonem rozloučili v okamžiku, kdy se z nich stali upíři. Překvapivě to byl právě Stefan, který prodělal největší charakterovou změnu. Touží hlavně po krvi a rozhodně se nemíní krotit. To se ovšem nelíbí Damonovi, který by nejradši zemřel, protože se nedokáže smířit se svým novým životním údělem a s tím, že je Katherine mrtvá.

A tak Damon hledá jakoukoliv možnost, jak se nechat zabít. Čímž se rozkmotří se Stefanem a každý si pak jde svou cestou. Ovšem nakonec se zase sejdou, jelikož Damon se vlastní přičiněním dostal do dosti svízelné situace a Stefan to rozhodně nehodlá nechat jenom tak.

Překlad

Nejspíš jsem si už na český překlad této série už z prvního dílu zvykla, jelikož i když jsem narazila na určité pasáže, nad nimiž bych normálně kroutila hlavou, tentokrát jsem nad nimi jen mávla rukou a šla dál. Už ani to oslovování „brácho“ mi zase tak žlučí nehnulo, i když jej stále nepobírám – vzhledem k době.

Postřehy a pocity

Musím říct, že jsem byla knihou docela překvapená. Tedy spíše vývojem děje. Vždycky jem si totiž myslela, že Stefan je ten dobrý bratr, zatímco Damon je ten neřád. Tady se totiž jejich role naprosto obrátily, až jsem si místy říkala, že se ze Stefana vyklubal pořádný psychopat. Celkově mi tudíž byl mnohem sympatičtější Damon, ať už dělal, co dělal.

Líbilo se mi ovšem, jak se Stefan začal později měnit k tomu „dobrému já“ a učil se, jak nebýt tak přehnaně krvěžíznivý. Lexi byla rozhodně zajímavá postava, která mi tam ale někdy přišla pouze jako jakýsi upíří Yoda, který má Stefana přivést na tu správnou stranu Síly.

Hodnocení

Ačkoliv nejsem fanouškem upířích knih z dílny L.J.Smith, ani fanouškem seriálu, kniha byla rozhodně zajímavá. Možná až seriál začnu sledovat, pochopím více jednotlivé pohnutky postav, budu znát lépe jejich vývoj a odhadnu, co se za tím vším skrývá.

Prozatím tedy dávám slušné 3 hvězdičky a jsem zvědavá, co se odehraje v třetím díle. Ten ponese název Prokletí a dočkáme se jej u Fragmentu už v únoru.

Chuť krve si můžete objednat na stránce nakladatelství Fragment.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

4 Responses

  1. VeEee napsal:

    Bože Syki! Ty nesleduješ seriál! No to bys teda měla a hlavně máš co dohánět, už jsou to tři série 😀 a navíc Ian Somerhalder alias Damon je prostě k nakousnutí a musíš si ho zamilovat. Já seriál sleduju už od jeho začátků a zatím jsem si na něj nemohla ani jednou stěžovat. Co se týče toho propojení SD se seriálem, tak se tam vyskytují nějaké podobnosti. I když tohle Damonovo „dobrodružství“ mi přišlo hooodně přitažené za vlasy.. A s překladem máš recht, mě například doráží ten jejich rozrazyl… vždyť je to sporýš, i v seriálu i v Upířích deníkách prostě.. Ale aspoň se SD čtou lépe než Upíří deníky, protože ty už trochu vybočují z normálu..
    VeEee recently posted..Rachel Hawkins – Čarodějnice z Hex HallMy Profile

  2. Martina napsal:

    Nezapomínej na to, že L.J.Smith NENÍ autorkou Stefanových deníků, ale píše to za ni „ghostwriter“, což znamená stínový spisovatel – což zase znamená, že vydavatelé si nechali autorčina práva, ale protože se jim nelíbilo její psaní, nechali to napsat jiné autorce, která píše podobně, a úůvodní autorce zakázali psát další příběhy o Upírských denícíh. Bavila jsem se s Lisou Jane (autorka), říkala mi, že když ty knihy poprvé tvořila a podepisovala smlouvu s vydavatelstvím, byla mladá a blbá a TAKHLE to dopadlo 🙁 Ano, takováhle sviňárna JE možná. taky jsem se tomu divila, ale je to tak. Takže Stefanovy deníky nemají už s Lisou Jane nic společného. Tudíž je vůbec nemusíš brát v potaz. Nejsou relevantní (jako zdroj informací o životě bratrů S. a D.).

    • Syki napsal:

      Děkuju za vysvětlení, až je mi líto ti říct, že to všechno dobře vím, jen jsem se o tom tuším zrovna teď nezmiňovala – i když někde se mi zdálo, že jsem to i psala. Přesto jsou ale Stefanovy deníky prodávány hlavně jejím jménem, protože je pro čtenáře snadněji rozpoznatelné 🙂 SD vycházejí přímo ze seriálu a ne z původní UD a seriál se samozřejmě od původní UD liší. Tudíž jsou tyto knihy dle mého spíš určeny fanouškům seriálu, kteří by si chtěli přečíst něco z jejich minulosti. A jim už je docela jedno, kdo je skutečně psal.

  3. Misha napsal:

    Popravdě by mi bylo L.J. líto… Pokud by uměla psát…
    Četla jsem 5 dílů Upířích deníků jen proto,že miluji seriál, ale… Co je moc,to je moc…
    Každopádně,stefanov\ deníky si chci přečíst,ze všech důvodů uvedených výše + protože je píší scénáristé.
    Jinak seriál doporučuju- moje nejoblíbenější droga!=D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..