RC review: Arizona

Autor: Eden Maguire
České datum vydání: 17.10.2011
Knižní série: Krásní mrtví
Díl: druhý
Žánr: paranormálno, zombie
Nakladatel: Fragment

Česká anotace: Nejsou živí. Nejsou mrtví. Něco mezi tím. Odhalí Darina včas temná tajemství, aby tak vykoupila duše Krásných mrtvých? Po Krásných mrtvých není několik týdnů ani stopy. Darině se po Phoenixovi strašně stýská. Snad se vrátí a pomůže jí vyřešit tajemství další záhadné smrti. Je to už skoro rok, co se Arizona utopila v Hartmannově jezeře. Podle všeho (a všech) to byla sebevražda… Opravdu? Opravdu by se ta silná, sebevědomá Arizona, suverénní, nepřístupná kráska z ellertonské střední školy utopila v jezeře? Darina musí Arizoně pomoci stejně, jako pomohla Jonasovi. Ale neviditelná křídla tlučou, Krásným mrtvým hrozí nebezpečí a čas běží…

Pokračování

Po delší době se mi do rukou dostalo pokračování oblíbené série o Krásných mrtvých, o zombících, kteří přišli zpátky z limbu a mají rok na to, aby zjistili, jak a proč vůbec zemřeli.

Edenino pojetí zombíků je dosti netradiční. Většinou jsou zombie vykreslovány jako tlející mrtvoly toužící po lidském mase. Raději před nimi rychle zdrháte, než abyste jim věnovali druhý pohled. Edeniny Krásní mrtví ale dělají svému „pojmenování“ čest. Protože i když jim nebije srdce, nedýchají a nemají slzy, rozhodně se nerozpadají a nikoho svým vzhledem neděsí.

Fakta a fikce

Hlavní hrdinkou série je Darina, jejíž přítel Phoenix před nedávnem zemřel a jak už víme z prvního dílu, byla to právě Darina, která přišla na to, že existují Krásní mrtví a že Phoenix k nim patří. Zatímco v prvním díle jsme se dozvěděli, jak zemřel Jonas, tentokrát na nás čeká příběh Arizony.

A je to právě Darina, kdo musí zjistit, jestli šlo vážně o sebevraždu… nebo za Arizoninou smrtí stojí někdo jiný. Horší ovšem je, že Arizona není zrovna sdílná osoba a tají toho mnohem víc, než se zprvu zdá. Darina toho tak odhalí víc, než by si představovala a dostane se tak do nebezpečí.

Překlad

Překladově mi kniha přišla o chlup lepší než předchozí díl. Buď je to tím, že jsem jazyku knihy přivykla, anebo se v textu vyskytuje mnohem míň výrazových hloupostí. Tak ajko tak mi kniha přišla i díky českému překladu čtivější.

Postřehy a pocity

Ze začátku jsem měla trochu problém se do příběhu vůbec dostat. Darina nepatří mezi mé oblíbené postavy. Je to nejspíš dáno tím, že je série dle mého spíše určená mladším ročníkům, které nebudou rozebírat to a tamto a prostě se nechají unášet příběhem. Prospěla mi menší pauza ve čtení, protože pak jsem si knihu dokázala užít víc. Zajímalo mě, co se Arizoně vlastně stalo a místy mě i její příběh dojímal.

Děj se kromě Dariny a Arizony také točí okolo mrtvého Phoenixe, který se vždycky objeví na scéně, aby se s Darinou pomuchloval. Na mrtvého chlápka docela dobré, nemyslíte? Trochu mě mrzí, že díky tomu se Darina nikdy z myšlenek na něho nevyhrabe. Přece jenom je Phoenix mrtvý a za rok odejde navždy. Mám obavy z toho, co bude dělat Darina potom.

Hodnocení

Tahle série mi hodně připomíná typické epizody seriálu Odložené případy. Na začátku zjistíte, že někdo umřel. Pak se celou knihu snažíte zjistit, jak vlastně umřel a proč. Na konci všechno rozuzlíte, zjistíte, že je to jinak, než jste si mysleli a ještě navíc si k tomu i pobrečíte, protože některé smrti prostě nejsou fér.

Druhý díl byl zajímavější než ten první a jsem si jistá, že si najde své čtenáře. Pokud hledáte něco lehkého s detektivním prvkem, je tahle kniha právě pro vás. Knize dávám 3 hvězdičky jsem zvědavá, co si na mě Eden připraví v pokračování u Summer a co potom u Phoenixe.

Krásné mrtvé: Arizonu si můžete objednat na stránce nakladatelství Fragment.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..