Magic Study

Autor: Maria V. Snyder
Originální název: Magic Study
Knižní série: Study
Díl: druhý
Žánr: fantasy, magie, dystopie
Věková hranice: +18 (násilnosti)

Anotace na Goodreads: Tváří v tvář minulosti, kontrola nad budoucností.

Díky výhružce popravy nemá Yelena jinou možnost, než utéct do Sitie, do země svého narození. Má jen rok na to, aby se naučila ovládat svou magii, a proto cestuje do Čtyř Věží Magické Rady, aby vstoupila do učení.

Ale nic jí v Sitii nepřipadá povedomé. Ani rodina, která se na ni dívá jako na cizince. Ani nové aspekty jejího života naplněného magií. Ani její bratr, co není nadšený z jejího návratu. Zatímco se snaží pochopit, kam patří a jak ovládnout svou moc, objeví se nebezpečný mág, kterému Yelena padla do oka.

Najednou je zapletena do boje mezi dobrem a zlem. A opět to budou její magické schopnosti, které jí buď zachrání život… nebo zapříčiní její pád.

Nakladatel: MiraBooks (EN)
Počet stran: 419 (EN)
Vazba: Brožovaná (EN)
Vydání v USA: 29.9.2006
Vydání v ČR: nevyšlo
 
Moje hodnocení:

 
 
 
Moje hodnocení obálky:

 
 
 
Datum četby: 3 dny, leden 2012, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Valeku, ach Valeku, jedině ty!

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora
Oficiální blog autora

Můj názor (obsahuje spoilery):
Myslím, že vám nemusím říkat, jak moc mám Mariiny knihy ráda. Přece jenom jsem vám to v posledních dnech neustále připomínala. Mezi četbou Poison Study a Magic Study jsem měla určitou dobu prodlevu a myslím, že je to jenom dobře. Maria totiž promýšlí své příběhy do detailů a tak se vám může stát, že jejího stylu budete po prvním díle přejezení. Proto bych vám doporučovala mezi knihami mírný časový odstup, abyste si další díly mohli pořádně vychutnat.

Následující řádky budou obsahovat spoilery pro první díl…

V prvním díle se Yelena dozvěděla, že byla jako malá unesena z rodné země Sitia proto, že má jisté magické nadání. Prošla si fyzickým i psychických týráním, pobyla si ve vězení za vraždu, stala se osobním ochutnavačem velitele Ixie, naučila se, jak přelstít a porazit muže dvakrát větší než je ona sama a našla lásku. Teď se vrací do Sitie, aby našla svou rodinu a naučila se svou moc lépe ovládat.

Jenže jak se ukáže, ani pobyt v Sitii pro ni nebude zrovna klidný. Většina lidí si myslí, že je jenom špeh, že sleduje své vlastní cíle a její bratr si dokonce myslí, že by byla lepší mrtvá, protože jí nevěří. K tomu se ještě přimotá Rada Mágů, pár vojáků z Ixie a jeden hnusný vrah… a je zaděláno na pořádný malér.

Řeknu vám, že ze začátku jsem si na nové prostředí knihy nemohla zvyknout. Přece jenom se celý první díl snažíte pochopit, jak to chodí v Ixii, zjišťujete, komu můžete a nemůžete věřit a hlavně doufáte, že to všechno Yelena přežije. Kdežto v druhé knize se najednou dostanete do Sitie, do úplně jiné země, s jinými lidmi a jinými společenskými pravidly. A učíte se všechno nanovo.

Samozřejmě chápu, že jde o přirozený vývoj událostí a že Yelena musí nejdřív pořádně pochopit sama sebe a to, co dokáže. S tím souvisí i učení se nových pravidel a zákonnitostí jiného světa, poznávání nových lidí.

Jenže jsem měla tak obrovský absťák po Valekovi, že to ani není možné. Tohle se mi teda už hodně dlouho nestalo. Maria mě každou malou zmínkou o Valekovi neskutečně dráždila. A víte, kdy se až objevil? Na stránce 283! Ze 400 stran! OMFG! Je jasné, že jsem pak byla naprosto mimo 😀 Strašně moc se mi líbí vztah, jaký mezi sebou Valek a Yelena mají. Je vidět, že nejde o typickou YA, protože oba dva si za svými city pevně stojí a mluví o sobě i k sobě jenom s láskou. Upřímně, kdysi u mě hrával prim Dimitri, ale tomu už odzvonilo. Mé srdce okupuje Valek!

A v momentě, kdy se na stránkách objevil i Ari s Jancem, byla jsem doma. Nějak jsem se totiž s některými novými postavami nemohla popasovat. Cahil mě jen vytáčel, několika lidem bych rozmlátila ciferník – včetně Roze – a celkově mi to prostředí snad přišlo i nebezpečenější než v Poison Study. Ovšem Leifa jsem si hodně oblíbila a doufám, že se v další knize bude vyskytovat víc, protože mu fandím.

Druhý díl série mě v lecčem doopravdy překvapil, některé věci jsme neviděla, i když jsem je mohla mít přímo před nosem. Maria zase ukázala, že v tom prostě umí chodit. Určitě doporučuju a těším se na poslední díl.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Agnes napsal:

    Musím říct, že tvůj web je jeden z mých nejoblíbenějších vždy jsem chodím pro inspiraci 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..