Kouzlo pohádek (6)

Máme tu v pořadí již šestý příspěvek do našeho speciálního pohádkového meme, které je součástí Mrazivého období.

Ošklivé káčátko

Já a Ošklivé káčátko
Tuhle pohádku jsem jako malá měla moc ráda. Bývalo mi líto, že káčátko mezi ostatní nezapadá, že jej vystrkují, ale všechno se nakonec v dobré obrátí. Tak trochu to funguje i jako můj život. Všechno zlé je pro něco dobré, říká se. Nejspíš to bude i pravda. Protože kdykoliv mě někdo „vystrkoval“, poučila jsem se z toho a šla dál, za tím, co jsem chtěla a nakonec se mi to podařilo získat. Lidé vám vždycky budou házet klacky pod nohy, ale všechno časem přebolí. Hlavní je zvednout hlavu vzhůru a nebát se pokračovat.

Verze pohádky
Znám snad jenom jedinou verzi pohádky a to tu od Andersena. I když je pravda, že jsem ji slyšela (a i viděla) v různých verzích. Samozřejmě se s verzí pohádky setkáváme i v jiné, trochu dospělejší a předělané podobě i v moderních knížkách. A to v případech, kdy hlavní hrdina (či hrdinka) nezapadá do kolektivu, ale čeká ho pořádné dobrodružství, kde „najde sám sebe“. Každý z nás se čas od času cítí jako ošklivé káčátko, a proto se nám líbí i podobné příběhy, protože většinou končí šťastně a lidé potřebují vědět, že po všem tom bolu na ně čeká něco hezkého.

Filmová podoba pohádky
Pokud opomenu moderní filmové variace na pohádku, kterých je opravdu hodně, tak si vzpomínám akorát na film, který byl nedávno v kinech a který se na pohádku dívá spíše jinak. Na film se ale podívejte, mě i pobavil, hlavně gag: „Táto, jsem šeredný!“

 

 

 


Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..