>Prokletý dům

>

český cover
Autor: Rachel Caine
Originální název: Glass Houses
Český název: Prokletý dům
Knižní série: The Morganville Vampires
Díl: první
Žánr: fantasy, upíři, duchové

Česká anotace: Claire přijela do Morganville studovat a dobře se bavit. Nepředpokládala, že spolužačky z koleje jí budou už od začátku ztrpčovat život. Ani pronájem pokoje ve velkém starém domě však vůbec není změnou k lepšímu. Noví spolubydlící mají svá temná tajemství… ale přijmou Claire mezi sebe, když se ulice města začnou hemžit zlem žíznícím po čerstvé krvi…

Nakladatel: Brokilon (EN)
Počet stran: 250 (EN i CZ)
Vazba: Brožovaná (EN i CZ)
Vydání v USA: 3.10.200
Vydání v ČR: 3.11.2011

Moje hodnocení:

Moje hodnocení originální obálky:
Moje hodnocení české obálky:
Datum četby: 2 dny, listopad 2011, v angličtině
Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Uh, kde je pokračování?

Můj názor (obsahuje spoilery):
Na knihu jsem se těšila už od chvíle, kdy někdo přišel s tím, že se chystá české vydání. Série je totiž ve světě dosti oblíbená a jelikož mám mnohem radši upíry než třeba vlkodlaky, anděly a další podobnou havěť.

Calire je šestnáctiletá holka, která se díky své chytrosti dostala na vysokou školu o dva roky dřív, než bývá zvykem. Jenže rodiče jí dovolí jet jen na nedalekou vysokou v městě Morganville, chtějí Claire mít na očích – přece jenom ještě není dospělá. Jenže Claire se na území školního kampusu nedaří zrovna dobře. Díky jednomu šlápnutí vedle se stane terčem dosti brutální šikany ostatníck dívek. Proto se snaží najít místo, kde by mohla bydlet bez toho, aby se musela neustále ohlížet přes rameno. A tak se dostane do domu Glassových…

Čtenáře může poněkud odradit počet dílů série – příští rok vychází 12. díl – ale pokud jsou všechny napsány stejným stylem, mají stejný spád a příjemně se čtou, tak jsem možná našla další oblíbenou sérii.

Claire je klasický geek. Díváte se na Teorii velkého třesku? Tak Claire je takový Leonard v sukních – společensky nepolíbená šedá myška, která má vážně ráda školu. Byla mi od začátku sympatická, protože i já jsem tak trochu geek. Navíc dokážu se do ní vžít a chápu, proč se chová tak, jak se chová.

Jen si zkuste představit, že vám je šestnáct, milujete matiku, fyziku, chemii a tak dále, jste neustále připravená, všechno chcete mít v pořádku, všechno máte naplánované, díky své chytrosti jste se dostali na vysokou školu, ale pak se stanete terčem šikany. Ale takové, při níž vám jde o život. Jste zakřiknutá a nevíte, jak se bránit, jak zajistit, aby to přestalo, takže prostě utečete. Krizové situace prostě jinak ani řešit neumíte. Ale když začnete navazovat přátelství a objeví se problémy, snažíte se je řešit podle nejlepšího vědomí a svědomí. Nedbáte na dobře míněné rady a prostě se snažíte pomoct, čímž na sebe jenom nabalujete další a další problémy a všechno skončí jinak, než byste si představovali.

Taková je prostě Claire. A i když její činy nejspíš ne každý dokáže pochopit (a že si u některých nejspíš budete klepat prstem na čelo), já jsem ráda, že je taková. Přijde mi tak mnohem reálnější. Celkově je její pohled na svět takový mírně „sladký“, nedotčený, milý. Je hezké vidět postavu, která není superkrásná, supernadaná, ani neustále nerozebírá, jestli ji ten a tamten kluk miluje. Je to příjemné spestření a mně prostě kniha sednula.

Oblíbila jsem si všechny její přátele. Michael je ten přemýšlivý, ten, který se všechny snaží chránit. Shane je ten přátelský, někdy mírně zbrklý, hodně ochránářský. Eva je mírně plachá, ale odvážná, veselá kamarádka. Ke Claire mi prostě pasovali a nijak mi nevadili.

V knize se neustále něco děje a to se mi líbí. Vyprávění je mírně zvláštní, respektive může vám přijít zvláštní, protože se nedrží provařeného scénáře. Děj je vyprávěný z pohledu Claire a ona sama o sobě je odlišná, tudíž je i jazyk knihy takový. Nejspíš proto si i někteří řeknou, že je to padlé na hlavu.

Obsahově je příběh zajímavý. Přece jenom, město ovládané upíry, ze kterého se někdy prostě ztratí lidé… celé tajemství hierarchie upírstva a setrvačnost obyvatel na jednom místě, přestože vědí, co se děje… No jsem zvědavá, co s ebude dít dál.

Kniha se mi vážně líbila a četla se mi lehce. Česká obálka se opravdu vyvedla a já se těším na druhý díl. Toho se ovšem v češtině dočkáme až příští rok.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..