>Bod mrazu

>

Bod mrazu je vlastně takovou speciální výzvou, kdy se odpoutáme od YA literatury, kterou tu tak často vídáte, a naopak se podíváme na úplně jiné žánry.

Při jakých žánrech se Vám tají dech? Večer se obracíte, protože nemůžete usnout a když už se zdá, že se konečně zadaří, musíte se podívat pod postel a prozkoumat, zda máte zamknuté dveře od bytu? Koukáte někdy za sebe, protože cítíte jak k Vám směřuje něčí pohled?

Takové pocity někdy dokáže vyvolat pořádně děsivý příběh. Nebojte se, nechceme Vás nějak děsit a už vůbec ne vyvolávat v někom paranoidní sklony. Ale ono bát se, je občas taky k užitku. Navíc právě knihy (a filmy) poskytují takový příjemný strach, kdy je čtenář napnutý a nemůže se od knihy odtrhnout, protože kdyby to udělal, jeho oblíbená postava by jistě právě v ten okamžik podlehla svému pronásledovateli.

Nechme ale již toho úvodu a přejděme přesně k tomu, o čem „Bod mrazu“ je.

Od prosince do konce února zabrousíme k žánrům, které nabízí napětí, nečekejte ale žádné pohádkové dobrodružství, na to se můžete podívat v rámci projektu „Kouzlo pohádek“.

Protože má „Bod mrazu“ formu knižní výzvy, budeme opět někam směřovat. Na rozdíl od putování, to ale nebude tak lehké, protože ne každá kniha bude splňovat daná kritéria. Přesto jsou ale natolik obsáhlá, že není snad možné, aby si někdo něco nevybral.

KRITÉRIA MRAZIVÉHO BODU

Do tohoto projektu patří všechny horory, detektivky, dramata, knihy pohrávající si s psychikou a duševním rozpoložením, thrillery, příběhy s válečným podtextem, ale i nějaká ta děsivější klasika. Jednoduše spíše literatura pro otrlé, která směřuje především k dospělým čtenářům. Tyto žánry byly vybrány právě proto, aby jsme se podívali i někam jinam než k fantasy či knihám pro teen-čtenáře.

MALÝ SOUPIS AUTORŮ
S. King (Carrie, Prokletí Salemu)
J. Nesbo (Pentagram, Lovci hlav)
S. Larsson (Muži, kteří nenávidí ženy)
Fitzer Sebastian (Zaklínač duší)
Oscar Wilde (Obraz Doriana Graye)
A. E. Zuiker (Level 26: Netvor z temnot)

Mimo žánry, které již tak nabízí velké množství knih, tu máme i malý soupis autorů a některých jejich titulů, který by Vám mohl pomoci, pokud se v daných žánrech neorientujete a hledáte něco, od čeho by bylo možné se odpíchnout.

Seznam je ovšem tak malý z jednoho prostého důvodu, jeho doplňování chceme nechat na Vás. Doufáme, že nám co nejvíce pomůžete proniknout do těchto zajímavých žánrů a z našeho malého seznamu tak brzy vznikne soupisek o něco větší. Ten se bude navíc doplňovat vždy v určitý čas.

Nechceme ale jen slepé výbuchy „Honzík Fiala tam chybí, ten tam jednoznačně musí být!“, chceme po Vás, aby jste svého oblíbeného autora dokázali obhájit. Možná, že jste úplnou náhodou i našli příběh, který byl něčím zajímavý, i proto nám dejte vědět. Mimo tyto již objevené tituly je tu tento projekt ovšem od toho, aby jste právě ještě něco nového našli. Nezáleží ani na tom, jestli jste snad nikdy nic podobného nečetli, nějak se začít musí.

Pokud tedy chcete doporučit nějakou určitou knihu, napište nám do komentářů, proč by to měla být právě tento titul, který by si měli přečíst i ostatní a co se Vám v knize líbilo.

JAKÝ JE TEDY VÁŠ ÚKOL

Samozřejmě tedy číst knihy, které splňují naše jednoduchá kritéria, ale rozhodně nechceme aby jste pro následující měsíce nečetli nic jiného, spíše se podívali i jinam.

Proto jsme zvolili právě bod mrazu, tedy stav, kdy teplota klesne pod nulu. My na té nule začneme a budeme postupovat stále níž po minusové stupnici teploměru. Tento druh výzvy nabízí velké množství volnosti, protože si sami určíte, kam až by jste se chtěli dostat. Za každých 100 přečtených stran z „mrazivé“ knihy si můžete odečíst jeden stupeň.

Přečtete-li knihu, co má 300 stran, můžete se posunout na teplotu „-3“ a takto postupujete i nadále. Samozřejmě, že je nepravděpodobné, aby kniha byla přesně po sto stranách, bod si můžete odečíst i za strany nad 70. (Má-li tedy kniha 169 stran, odečtete si jeden stupeň; má-li 171 odečtete si dva stupně) Schválně tedy, kdo letos pocítí největší zimu :))

CO PO PŘEČTENÍ

Jak už bylo řečeno, rádi bychom rozšiřovali náš seznam. Vy máte několik možností, co po přečtení knih učinit. Nejjednodušší je, vytvořit si na blogu článek, do kterého budete postupně sepisovat Vaše tituly a k nim doplňovat hodnocení. Pokud jste na to uzpůsobení, můžete na knihy napsat přímo recenze či alespoň krátce knihu zhodnotit.

Základem by tedy měla být nějaká hodnota, nezáleží na tom jestli budete hvězdičkovat či knize přidělovat body. Kromě celkového hodnocení by bylo ale nejvíce k užitku, kdyby jste zmínili i to, jestli byla kniha zajímavá, děsivá, neprokouknutelná na první pohled apod. Bude-li za to autor opravdu stát, přijďte nám ho nabídnout do komentářů.

SHRNUTÍ

„Rozhodla jsem se tedy zapojit do Bodu mrazu, přihlásím se pomocí linkovače (jako obvykle), na svém blogu potom uveřejním článek (využiji banneru pro projekt) a do něj budu postupně přidávat to, jak postupuji. Domů jsem si přinesla knihu Lovci hlav, vyhovuje kritériím a proto ji čtu vlastně i pro projekt. Knihu jsem dočetla, měla 252 stran, mohu si tedy odečíst dva stupně, rázem už nejsem na nule ale na minusové dvojce. Knihu ohodnotit x* a napíšu krátce, co si o ní myslím. Nyní si přečtu nějakou fantasy a pak se třeba zase podívám jinam.“

Abyss

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..