Podzimní dumání (6)

S mírným zpožděním vám přináším šestý příspěvek do tohoto podzimního meme, které jste si v prázdninové podobě velice oblíbili. Doufám, že se s námi podělíte o svůj názor.
Vliv recenze

Každý z nás je ovlivnitelný. Ať už to jsou rodiče, kamarádi, učitelé, média… náš názor na věc se utváří ze všeho, co nás obklopuje, co na nás nějakým způsobem působí.

Nevím, jak jste na tom vy, ale já když si chci něco koupit, něco vyzkoušet, někam jet, vždycky nejdřív posbírám informace a zkušenosti ostatních, zajímá mě totiž, jaký na to mají názor, jak jsou nebo byli spokojení, co doporučují. A následně se díky těmto nasbíraným informacím rozhodnu, co dál.

Ano, ovlivňují mě recenze.
Ráda si čtu recenze na různých knižních stránkách. Mám své oblíbené recenzenty, které čtu pravidelně a podle jejich vykreslení knih se pak rozhoduju, jestli mi stojí za to se do knihy vůbec pouštět, jindy jsem zase zvědavá, čím je kniha tak strašná.

Po přečtení nějaké recenze mám okamžitou chuť si knihu přečíst, jindy mě recenze natolik odradí, že si řeknu, že kniha může určitě ještě chvíli počkat. Na recenzích čtenář mimo vkusu autora pozná i jeho charakterové rysy, co má rád, jak se vyjadřuje, jak myslí.

Mám ráda takové recenze, jež člověka dokážou svými slovy nějak nalákat. Je jedno, jestli jde o kladnou či zápornou recenzi. Lehké spoilery mi nevadí, ale opravdu nemám ráda, když se z „recenze“ dozvím v podstatě celý děj knihy. To už pak nemá smysl vůbec knihu číst.
Jsem recenzent amatér, nemám na to žádnou školu a píšu prostě od srdce. Přesto si na svých recenzích dávám záležet a snažím se v nich reflektovat své pocity. Proto jsem vždycky ráda, když se lidem zalíbí něco, co jsem jim doporučila.

Řekla bych, že mám docela zajímavý vkus. Častokrát mě nebaví to, co baví ostatní a zbožňuju to, co zase jiní odsuzují. Ale někdy se trefím do toho, co baví všechny. Tak už to holt je.

Nejspíš ty své recenze nepíšu zase tak špatně, když se sem někteří z vás rádi vracejí…

P.S.: Omluvte zvýšený výskyt slova recenze 😀 Nějak jsem si nemohla pomoct.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Astesia napsal:

    >Mne sa velmi pači ked si čitam recenzie na knihu ktoru som už prečitala 🙂 čiže mam na nu svoj vlastny nazor a už ma recenzia nema ako ovplivnit 🙂 ale ked som knihu ešte nečitala tak ma recenzia dokaže velmi ale velmi na danu knihu navnadit(ked je dobrá) potom par dni nadavam že si ju aj tak nemožem kupit a pišem si ju na "zoznam vecí ktoré raz budem mat" 😀

  2. annejude napsal:

    >Při rozhodování postupuju podobně – taky nejdříve "sbírám a pak sama zkouším":)
    Recenze právě vytvářejí ten můj prvopočáteční názor – na knihu navnadí nebo ji naopak přesunou kamsi do kouta mysli.

    P. S. Sama jsem se marně snažila nahradit slovo "recenze" něčím jiným:D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..