Witch Eyes

originální cover

Autor: Scott Tracey
Originální název: Witch Eyes
Knižní série: Witch Eyes
Díl: první
Žánr: paranormálno, čarodějnictví, homosexualita

Anotace na Goodreads: Braden se narodil s čarodějnickýma očima: se schopností vidět svět takový, jaký ve skutečnosti je – oslepující exploze vzpomínek, temnoty a magie. Tato síla umožňuje Bradenovi prohlédnout kouzla a lži, ovšem za cenu hrozných bolestí.

Po děsivé vizi, která mu odhalí hrozící nebezpečí pro strýce, který ho vychoval a učil, Braden odejde do Belle Dam, starého města rozděleného dvěma znepřátelenými čarodějnými rody. Catherine Lansing a Jason Thorpe, hlavy rodin, se zoufale snaží využít Bradenových schopností k odemknutí tajemství Belle Dam, jenže Braden se odmítne stát jejich obětním beránkem. Všechno se ovšem změní ve chvíli, kdy se dozví, že je Jason jeho otec a že Trey, tajemný kluk, do kterého se zamiloval, je Catherinin syn.

Pokud chce zastavit temnou magii, která pohlcuje město, musí se Braden stát mistrem svého daru a riskovat ztrátu těch, které miluje.

Nakladatel: Flux (EN)
Počet stran: 332 (EN)
Vazba: Brožovaná (EN)
Vydání v USA: 8.9.2011
Vydání v ČR: nevyšlo

Moje hodnocení:

Moje hodnocení obálky:

Promo ke knize

Datum četby: 5 dnů, říjen 2011, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Výborné počtení…

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora

Můj názor (obsahuje spoilery):
Opravdu výborná kniha. Je škoda, že YA knih s čistě mužskou (či ženskou) romantikou není víc. Většina lidí se sice tváří, že homosexuály toleruje a že je chápe, ovšem knihy o nich se pro dospívající moc nepíšou. Anebo jsem alespoň já na žádnou dobrou nenarazila.

Braden už od malička žije jenom se svým strýcem, který jej učí čarodějnickému řemeslu. Žijí na samotě u lesa, dál od běžného života, jak jej známe my. Braden totiž i mezi čaroději není tak úplně obyčejný. Má čarodějnické oči. Oči, které vidí všechno a všechny. Vidí příběhy i charaktery lidí okolo. Nemůže se této schopnosti zbavit. Aby ji dokázal alespoň nějak utlumit, nosí sluneční brýle. Jinak by totiž trpěl neskutečnými migrénami a bolestmi. Velká moc s sebou vždycky přináší oběti.

A jak to tak vypadá, někdo po Bradenovi jde a nezastaví se, dokud jej nedostane. Proto se Braden rozhodne odejít do Belle Dam, aby zachránil svému strýci život a našel odpovědi na své otázky. Nevědomky však napochoduje přímo do letité čarodějné války…

Nevím, osobně by mi nejspíš bylo trochu nepříjemné číst o lesbické lásce, přestože mi lesbičky jako takové nevadí. Ke gayům mám však mnohem lepší vztah, s několika se přátelím a vůbec je nevnímám jinak. To jen na okraj.

Číst knihu o homosexuálech, kterou napsal chlap, je celkově zvláštní. Z 80% z knihy vycítíte, jestli ji psal chlap nebo ženská. Rozdílů si všimnete. U knihy o lásce mezi kluky je to těžké. Člověk nemá moc s čím porovnávat, takže si všímá věcí jiným způsobem, než tomu bývá u klasických YA knih.

Musím říct, že Scott napsal skvělou čarodějnickou knihu. Je správně tajemná, akční, nebezpečná, romantická… Má všechno, co by dobrá kniha měla mít, aby čtenáře její čtení bavilo. Postupně odkrýváte vrstvu za vrstvou temného tajemství, které obklopuje celé město a štve obyvatele proti sobě. Spolu s Bradenem bojujete proti něčemu, co ani nedokážete pojmenovat, protože prostě nevíte, co se stalo.

A do toho všeho ještě vstupují mladé hormony. Trey je vyloženě klasický macho s hrdinským komplexem. Ve své podstatě je vztah Trey a Bradena podobný jako v každé další YA knize. Ovšem Braden rozhodně neomdlévá, jenom co Treye uvidí, ani jen tak bezduše nebloumá městem a rozhodně se nenechává vést za ručičku. Braden je bojovník, stejně tak Trey. Proto, i když k sobě evidentně něco cítí, se častokrát dostávají do šarvátek. Prostě dva kohouti na jednom hřišti, chápeme? Až na to, že Braden je mnohem mocnější kohout 😀

Celkově se mi kniha opravdu líbila a doporučila bych ji všem, kteří mají rádi yaoi… a kvalitní počtení. Jestli si myslíte, že vám bude nepříjemné číst o dvou zamilovaných klucích, tak se do knihy nepouštějte. Já bych byla ráda, kdyby podobných knih bylo i víc, protože by mohly pomoct některým dospívajícím vyznat se sami v sobě. A je jedno, jestli jde o fantasy, scifi, paranormálno… Všichni jsme lidi, kteří mají kolikrát podobné problémy.

Moc se těším na pokračování. Název Demon Eyes zní hodně zajímavě, škoda jen, že si budu muset počkat do dalšího roku.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Sammy Winchester napsal:

    >vypadá to že by se mi mohla líbit ale má angličtina ještě není natolik dobrá abych mohla číst knihy v AJ 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..