Srdce v sázce

český cover

Autor: Alyxandra Harvey
Originální název: Hearts at Stake
Český název: Srdce v sázce
Knižní série: Drake Chronicles
Díl: první
Žánr: urban fantasy, upíři

Česká anotace: Solange Drakeová odjakživa věděla, že se má stát královnou upírů. Jako jediná upírka ženského pohlaví, která se kdy narodila a nebyla „stvořena“, je ohrožovaná ze všech stran: upířími ctiteli, kteří touží podílet se na pokračování jejího rodu, až po lovce, kteří se snaží zničit ji a celou její rodinu, hnáni vidinou tučné odměny. Když dojde k únosu, její starší bratr Nicholas a nejlepší smrtelnická kamarádka Lucy se snaží ji zachránit. Dokáže ale Lucy zachránit také sama sebe před Nicholasem, který je neodolatelný jako… zkrátka jako mladý upír? A co se stane, pokud se Solange zamiluje do lovce upírů, který ji chrání před smrtelně nebezpečnými intrikami královského dvora?

Nakladatel: Walker Books for Young Readers (EN), JOTA (CZ)
Počet stran: 256 (EN), 256 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN), vázaná (CZ)
Vydání v USA: 22.12.2009
Vydání v ČR: 14.9.2011
 
 
Moje hodnocení:

 
 
 
Moje hodnocení originální obálky:

 
 
 
Moje hodnocení české obálky:

 
 
 
Promo ke knize


 

 
Datum četby: 2 dny, říjen 2011, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Pěkná upíří oddychovka.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora
Oficiální blog autora

Můj názor (obsahuje spoilery):
Na Srdce v sázce jsem se dost těšila. Knihu jsem měla v merku už dávno, ale počkala jsem si, až vyjde v češtině.

Příběh knihy je sledován ze dvou dívčích pohledů, z pohledů dvou nejlepších kamarádek Solange a Lucy. Solange je nejmladší z osmi sourozenců, jediná dívka, která se narodila s upířím genem, jediná, která může naplnit proroctví. Solange brzo bude šestnáct a v ten den se promění v upíra, tak jako její sourozenci, nebo zemře… Horší je, že je Solange cílem nejen upírů všech možných druhů a stran, ale také lidí. Někteří ji chtějí zabít, většina z nich ji spíš chce mít na plození mocnějších synů. Je jasné, že z toho Solange není zrvona dvakrát odvázaná…

Lucy zná Drakeovic rodinu už od mala a cítí se u nich jako doma. Její rodiče jsou bojovníci za kdeco, dbají na zdravou výživu a vyznávají buddhismus. Úplně normální prostředí, že. Lucy má Solange nade vše ráda a nepřipustí, aby se jí něco stalo. S ničím a nikým si nebere servítky a do rvačky je docela hrr. Nejspíš i proto se neustále dohaduje s Nicholasem, bratrem Solange.

Tohle bylo tak roztomile prdlé, romantické a akční… že se mi to vážně líbilo. Nevím, jestli je to tím českým překladem, ale řekla bych, že je kniha určena spíše mladším ročníkům, anebo méně náročným čtenářům.

Příběh je to zajímavý, to ano, překladově se to blíží mluvě dospívajících, za což dávám palec nahoru (moc se mi líbilo, jaké výrazy překladatelka použila a že se v nich ani tolik neopakovala), ale přijde mi, že právě díky tomu to dělá knihu místy až přespříliš sarkastickou a cool… a prostě pro mladší. Protože hrdinky se na svět dívají jako normální dospívající holky – a to je dobře. O některých věcech přemýšlejí až moc, o jiných méně, o některých věcech přemýšlejí zcela nelogicky ve zcela nevhodnou chvíli… ale to nevadí.

Všechny postavy knihy jsou příjemné, sympatické, záporáci klasicky záporní, zápletka jednoduchá. Kniha se tak čte hezky lehce a rozhodně pobaví. Jen bych nejspíš uvítala, kdyby příběh vyprávěla jenom jedna z holek a ta druhá by zase svůj příběh mohla povědět v knize další. Takhle mi to místy přišlo, jako by šlo o jednu postavu a ne o dvě. Solange a Lucy si byly dost podobné, i když se nás autorka snažila předsvědčit, že rozhodně nejsou.

To, že má Solange tolik bratrů, slibuje další pokračování, v nichž se o osudech bratrů dozvíme víc. Prozatím vyšly 3 díly, 4 vyjde letos, 5 je napsaný… snad se dočkáme příběhů o všech bratrech. Rozhodně bych to uvítala. Uvidíme, jak si povedou další knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. alipeli napsal:

    >Tuhle knížku si docela chci přečíst, tak uvidíme, jaký to bude.
    A prosimtě, posílala jsem ti hostující recenzi na maila a chci se zeptat jestli ti přišla?

  2. LoLa napsal:

    No já tuhle knížku četla a ze začátku mě nebavila, ale pak jsem se nemohla odtrhnout a myslím, že ta knížka je super, už se těším na druhej díl.. 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..