RC review: Poslední z bohů

PosledniZBohu_bookAutor: Rick Riordan
České datum vydání: 2.9.2011
Knižní série: Percy a Olympané
Díl: pátý
Žánr: young adult, fantasy, mytologie, magie, bohové, zvláštní schopnosti
Nakladatel: FRAGMENT

Události poslední knihy série se odehrávají chvíli po skončení dílu předchozího. Percy ví, že bude muset učinit rozhodnutí o tom, jestli Olymp padne nebo ne. Kromě toho se schyluje k válce s Kronosem, který se rozhodl, že dá bohům co proto.

A tak se Percy spolu se svými kamarády z Tábora polokrevných pustí do boje za záchranu Olympu i samotného lidstva. Ale jak už to tak ve válkách bývá, ne všichni válku přežijí…

Hrdinové

Po otevření knihy – a začtení se do příběhu – jsem si uvědomila, jak moc mi Percy Jackson chyběl. Za ty 4 předchozí knihy se z něj stal můj kamarád, kterému jsem neustále fandila a jehož osud jsem bedlivě sledovala. Hrdinové mě vždycky fascinovali. Hrdinou totiž může být každý znás. Nemusíme mít zrovna otce boha, nemusíme mít nadpřirozené schopnosti, nemusíme být ani ničím zvláštním výjimeční. Stačí, když osobám okolo sebe pomůžeme.

Překlad

Na překlad knih o Percym jsem si za tu dobu už docela zvykla a líbí se mi. Přesto se tu a tam musím pousmát nad názvy kapitol. Myslím, že kdybychom poskládali jenom ty názvy, jeden za druhým, docela bychom se posmáli.

Postřehy a pocity

Přestože mě zrovna první díl série dvakrát neuchvátil a vyprávění mi přišlo až moc jednoduché (aby taky ne, když je cílovou skupinou dětské osazenstvo), postupně jsem se do stylu dostala. Knihy se mi zalíbily natolik, že jsem nechtěla konec. Jenže ten jednou přijít musel.

Ve všech knihách se vyskytuje větší množství postav, což může být pro některé čtenáře otravné, jenže to k tom uprostě patří a časem si člověk zvykne. Ta pestrost dodává knize šmrnc a čtenář si tak může vybrat, kdo bude jeho oblíbenec a komu přát štěstí naopak nebude.

Percy mi prostě přirostl k srdci. Líbí se mi jeho pohled na svět, líbí se mi, jak se chová, líbí se mi, jak je odvážný. Annabeth byla v tomhle díle docela záhadnou skládankou, člověk nevěděl, jak e to vyvrbí. Grover byl vtipný, jako vždy a i ostatní postavy si v ději střihly svou úlohu.

Hodnocení

Rick je skvělý spisovatel, vážně. Je vidět, že se v řeckých bájích a pověstech opravdu vyzná. Dokáže totiž jejich příběhy vyprávět neuvěřitelně lehce a krásně je zakomponovat do celkového vývoje knihy. Mě řecká mytologie vždycky bavila, proto jsem tento aspekt knihy o to víc oceňovala. Poslední z bohů je úžasným vyvrcholením celé série. V knize se neustále něco děje a vy máte strach, aby se vašim oblíbencům něco nestalo.

Dychtivě očekáváte, jak to nakonec všechno dopadne a když swe ukáže nějaký náznak romantiky, přejete si, aby jí bylo víc. Percy je totiž takové vztahové telátko a jako kluk některé věci prostě nevidí, nebo si je spíš nedokáže pospojovat.

Co říct na konec? Je to úžasná série, která by vám rozhodně neměla uniknout! Dávám jí opravdu zasloužených 5 hvězdiček a jsem moc ráda, že se Rick rozhodl psát spin-off sérii. Jmenuje se Heroes of Olympus a sleduje osudy našich hrdinů, ale i hrdinů dalších. Celkově by mělo jít o 5 knih.

Kromě toho Riordan boduje také s další knižní sérií, The Kane Chronicles, jejíž první díl vyjde u Fragmentu na jaře roku 2012! Nevím jak vy, ale já se už nemůžu dočkat.

Posledního z bohů si můžete objednat na stránce nakladatelství FRAGMENT.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

4 Responses

  1. alipeli napsal:

    >Na tuhle knížku se hrozně těším, mám hrozně ráda celou sérii. Nemůžu se dočkat, až to bude dostupné v knihovně.

  2. Anonymous napsal:

    >Mě se celá tahle sério hodně líbila.vSice mi občas vadilo jak Riordan prosazoval Ameriku, hlavně v posledním dílu, a některé nesrovnalosti s originálem bájí, no že si občas něco hodně přidal nebo ubral, ale to už bych moc rýpala 😀 no prostě hodně povedená serie 😀
    Emily

  3. Ela napsal:

    Ahoj, píšeš fajn recenze. Sérii Percy Jackson doporučuji spíše v angličtině, protože český překlad považuju za nekvalitní…ale třeba jsem zaujatá. Tahle série se velice rychle zařadila mezi moje nejoblíbenější knížky vůbec a její pokračování The Heroes of Olympus je snad ještě lepší (zatím vyšly první dva díly: The Lost Hero a The Son of Neptune, třetí The Mark of Athena vyjde 2. října).
    Takže jsem ráda, že ještě někdo další tyhle knihy dokáže ocenit :).
    A mimochodem – fanarty, které si použila v této recenzi jsou od burge-bug (http://burdge-bug.deviantart.com/). Měla by si jí uvést jako autorku obrázků.

    • Syki napsal:

      Mila Elo, ackoliv ocenuji pochvalu recenze, mela by sis nejdriv prohlednout web, nez mi zacnes udelovat rady do zivota a jinak rypat. Original je vzdycky original, ovsem Percy je serie primarne urcena detem a osobne si myslim, ze ceska prekladatelka odvedla skvelou praci. Ostatne o tom vypovida take jeji vzdelani. A ne vsichni si muzou vymyslet nove nazvoslovi, hlavne pro knihu, ktera zadne takove nema a pohybuje se v antice. O vydavani knih v originale prehled mam, presto dekuji za upozorneni. O burdge-bug vim nekolik let, ale pokud by ses podivala lepe, vsimla by sis, ze obrazky nejsou primo z jejiho uctu, ale z weheartit. V menu mam take uvedeno, ze si zadny z uverejnenych obrazku nenarokuji, pokud nejde o mou tvorbu. Takze driv, nez zacnes do nekoho rypat a poucovat jej, poradne se rozhledni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..