Lola and the Boy Next Door

LolaAndTheBoyNextDoor_bookAutor: Stephanie Perkins
Originální název: Lola and the Boy Next Door
Český název: Lola a kluk od vedle
Knižní série: Anna and the French Kiss (Polibek pro Annu)
Díl: druhý
Žánr: young adult, romance
Hodnocení: 5 hvězdiček

Lola Nolan je umělkyně tělem i duší. Miluje barevnost a nikdy se neoblékne úplně stejně. Má dva otce, gaye, kteří nejsou zrovna dvakrát spokojení s jejím o pět let starším přítelem Maxem.

Má svůj život ráda takový, jaký je a rozhodně nepotřebuje žádné další vzrušení. Jenže toho se jí dostane ve chvíli, kdy se Bellova dvojčata opět nastěhují do domu vedle. A Lolin život náhle začne nabírat úplně jiné obrátky.

Cricket Bell je vynálezce. Vymýšlí věci, které možná nespasí svět, ale rozhodně ho člověku alespoň zpříjemní. Je usměvavý, přátelský a hodný kluk, který se vždycky podvolí přáním ostatních. Ve vztahové oblasti je naprostý začátečník a celý život je zamilovaný jenom do jedné osoby – do Loly.

Nakladatel: Dutton (EN), CooBoo (CZ)
Počet stran: 338(EN), 338 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN)
Vydání v USA: 29.9.2011
Vydání v ČR: 20.5.2013

Datum četby: 2 dny, září – říjen 2011, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Zbožňuju Cricketa…

Oficiální stránky knihy
Oficiální blog autora

Můj názor: Skvělá knížka, perfektně jsem si ji užila, od začátku do konce. Svým způsobem mi připadala jako Anna naruby.

Stephanie napsala další krásný příběh, v němž si k sobě hledají cestu dva lidé. Je plný zvratů, romantických a dechberoucích momentů, stejně jako obyčejných životních otázek a problémů. Některé věci například my, Evropané, bereme jinak, než Američané. Kupříkladu mi nepřišel až tak příšerný pětiletý rozdíl mezi Lolou a Maxem. Přece jenom je Evropa v některých věcech méně konzervativní, v jiných zase až moc.

Cricketa si zamilujete hned od začátku. Byl neuvěřitelně roztomilý se svou rychlou mluvou, popsanýma rukama, zasněnýma očima a úžasnýma kalhotama. Váš nejlepší kamarád, se kterým toužíte chodit. Rozhodně jde o mou nejoblíbenější postavu knihy. Ze všech sil jsem mu fandila a trpěla spolu s ním.

Lola není tak úplně typická hrdinka. Má hodně chyb a nedělá všechno správně. Což je jenom dobře, protože koho by bavilo číst o tom, jak je něčí život bezchybný? Za to, jaká Lola je, může samozřejmě její rodinné prostředí. Vychovávají ji dva muži, její matka byla feťačka a pořád se v jejím životě objevuje, z čehož Lola není zrovna nadšená. Skamarádí se se sousedovic dětmi, ale pak s ní Cal přestane mluvit, tak se víc upne na Cricketa. Do něhož se taky později zamiluje, jenže Cal je krasobruslařka a tak se rodina několikrát musí odstěhovat.

Chápala jsem Lolin strach, její zmatek, její pocity. Nechtěla bych být v její kůži… ale to všechno k tomu prostě patří. Člověk si musí něčím projít, něco se naučit, pochopit, aby se pak mohl mít líp.

Jestli je kniha lepší než Anna? Je jiná. Stejně jako je tomu u The DUFF a Shut Out od Kody Keplinger. I tady jsou hrdinky úplně jiné, proto je i pojetí příběhu úplně jiné. I Lola ve mně dokázala vyvolat všechny druhy emocí. Smála jsem se, byla jsem zmatená, naštvaná, znechucená, šťastná… Takové knihy mám prostě ráda.

Stephanie opět dokázala, že umí napsat skvělou knihu. A já ji můžu jenom doporučit. Moc se mi líbilo, že se v příběhu objevovala i Anna a Étienne. Působilo to hezky, jsem ráda, že jsme mohli sledovat, jak jejich život vypadá dál. Jsem opravdu zvědavá na třetí knihu, Isla and the Happily Never After, která vyjde příští rok. Škoda jen, že se jí dočkáme až na podzim.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. prudent.wolf napsal:

    >Pekná recenzia. Hneď som dostala chuť si knihu prečítať 🙂

  2. Evk napsal:

    >Jsem zatím na začátku, takže ještě úplně nemůžu komentovat. Ale taky jsem si všimla, jak nepochopitelně se řeší věkový rozdíl – 17 a 22 mi nepřijde jako žádná katastrofa. A taky se mi líbí, jak má tato kniha úpně jinou atmosféru než Anna, zatím je to takové víc praštěné, představuj hrozně živé město, po kterém se Lola prochází ve svých kostýmech a všechny postavy jsou sympaticky výstřední.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..