>Knižní řetězovka (6)

>

S touhle úžasnou Knižní řetězovkou přišla Luu a plno ostatních blogerů se do ní zapojilo. Já jsem si řetězovku musela rozdělit do menších úseků, protože nejsem schopná na některé otázky odpovědět jasně, stručně a výstižně. Prostě se vykecávám 😀 Otázek je celkově 55, já si to rozdělila na 5 otázek/příspěvek, tudíž se můžete těšit dohromady na 11 příspěvků. Pokračujeme šestu částí.

26. Jak často vybíráš knihu podle obálky?
Řekla bych, že často. Obálka je první, co mé oko upoutá, aniž bych věděla o čem kniha je. Právě podle obálky si většinou knihy ukládám do paměti. Samozřejmě, když mě obálka zaujme, přečtu si anotaci knihy. Pokud mě něčím zaujme, dám si jí do svého to-read seznamu. Nevěřím, že někdo knihy podle obálky nevybírá, ať už si tvrdí, co chce. Přece jen první vjem dostáváme prostřednictvím zraku.

27. Jak často souhlasíš s negativní kritikou?
Tohle je dosti zapeklitá otázka. Ti z vás, kteří můj blog čtou delší dobu, vědí, že nerada o nějaké knize říkám, že stojí za prd. Samozřejmě ale nebudu lhát a když se mi kniha nelíbí, řeknu to. To máte tak – sto lidí, sto názorů. Každému z nás se líbí něco jiného, každý z nás je jinak starý, každý z nás má načteno jiné množství knih. Co mám ráda já, nemusí mít rád někdo jiný. Co na knihách a příbězích vadí mně, nemusí vadit ostatním. Přestože se vždycky snažím ke knize přistupovat objektivně a stejně objektivně ji i posoudit, logicky se do toho všeho zamíchává i můj osobní, čistě subjektivní, pocit a pohled. Nikdo nedokáže být naprosto objektivní (anebo ano, ale na nikoho takového jsem ještě nenarazila).

Mrzí mě, pokud jsem shodila knihu, kterou vy osobně milujete, ale tak to prostě chodí. Sama vím, že se negativní kritika přijímá mnohem hůř, než ta pozitivní. I já mám ráda knihy, které ostatní moc nemusí, o kterých si myslí, že je to neskutečná blbost a tak vůbec. Hlavní je, aby si to člověk moc nebral. Aby člověk neviděl hned rudě a pochopil, že každý má právo na svůj názor.

V poslední době se bohužel setkávám s tím, že kdykoliv napíšu, že se mi nějaká kniha, kterou X lidí přede mnou vychválilo až do nebes, vážně nelíbila, stávám se terčem docela nepříjemných věcí. My s Abyss tomu říkáme „sežerou tě zaživa“. Podívejte se, já neudávám, jestli je kniha skvělá nebo příšerná. Já jenom sděluju svůj názor. Nemusíte se jím řídit, ale i můžete. To nechávám jenom na vás. Ale proboha, když řeknu, že je něco na prd, neskalpujte mě hned.

28. A co psaní negativních recenzí?
Viz výše. Neexistují jenom dobré knihy, logicky se tak objeví negativní recenze.

29. Kdybys mohla číst v dalším cizím jazyce, jaký by to byl?
Momentálně čtu v angličtině a polštině (slovenštinu nepočítám, i když i v tomhle jazyce by se šiklo mít doma víc knížek). Rozhodně bych chtěla umět číst rusky, nejdřív se ale tu ruštinu musím naučit 😀 Měla bych oprášit svou španělštinu, ale na knihu bych si ještě netroufla. Samozřejmě by mi nevadilo, kdybych uměla číst ty japonské a řínské klikyháky. A co potom taková manarínština!

30. Největší knižní výzva?
Dvě slova – povinná četba. Nemám ráda Čapka. Nemám ráda cokoliv ruského. Nemám ráda Remarqua – až moc krve, moc reálné. Samozřejmě ne všechno bylo zlé. Oblíbila jsem si například Farmu zvířat, Komu zvoní hrana a pár dalších.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Princezná napsal:

    >Súhlasím s tebou v podstate vo všetkom. Prvé čo tak potrebujem aby ma zaujala obálka a potom anotácia. Alebo aby mi to odporučil niekto o kom viem že máme podobný vkus na knihy.
    Aj čo sa týka negatívnej kritiky. Nerozumiem prečo niektorí ľudia nedokážu akceptovať, že nie každému sa musí páčiť to čo sa páči konkrétne im. Neviem čo je také ťažké na tolerancii. No a čo, že sa to niekomu nepáči, však toto nie je žiadna diktatúra… Juj to ma vždy vie rozčúliť 😀

  2. Lens napsal:

    >Souhlasím s tím že si knihu vybíráš podle obálky 🙂 V podstatě to dělám i já, a souhlasím s tvým názorem, poslední dobu jsem si knihy kupovala spíše podle témat, ale o obálku šlo určitě taky 🙂 a Anotace – samohřejmá věc 🙂 S kritikou, s tebou také souhlasím , prostě když se mi to nelíbí, tak si za svým názorem stojím 🙂 Jasně, zajímají mě názory jiných, ale až moc k srdci si to neberu 😉 tohle zrovna ne 🙂 Knihy čtu většinou v češtině, v angličtině bych si na to netroufla, rozumím jí, ale prostě na knihu bych si netroufla 😉 Povinná četba – tak musím se přiznat že v životě sem žádnou neměla. Na základce žádná a na střední pochybuju že nějaká bude. Ale rozhodně takové knihy které do ní patří moc nepreferuji 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..