RC review: Měsíční oko

český cover
Autor: Libba Bray
České datum vydání: 18.8.2011
Knižní série: Gemma Doyleová
Díl: první
Žánr: paranormálno, duchové
Nakladatelství: Mladá fronta

 

Česká anotace: Tajemný příběh z viktoriánské Anglie se odehrává na dívčí škole, kam po záhadné matčině smrti přijíždí z Indie šestnáctiletá Gemma Doyleová, aby se zde naučila vybraným způsobům. Musí se vyrovnat nejen s lekcemi francouzštiny a tance, ale i s nevraživostí ostatních dívek, která se však promění v přátelství doslova na život a na smrt, když Gemma objeví své skryté schopnosti. Záhadná Gemma, odvážná Felicity, chytrá Ann a krásná Pippa vytvoří nerozlučnou čtveřici, chtějí si splnit své sny a zároveň odhalit tajemství strašidelné školy. Gemma však zároveň odhalí i věci, které by nejraději nevěděla…

 

Viktoriánská Anglie
Viktoriánská éra je pro spisovatele velice lákavá. Jedná se o období prosperity, průmyslových inovací a rozvoje vzdělané střední třídy britské společnosti. Všechna ta pravidla a zákazy, společenské postavení a peníze… v dnešní době to zní patřičně tajemně. Není tedy divu, že si toto období pro svou knižní sérii vybrala i Libba Bray.

 

Fakta a fikce
Gemma Doyleová žila celý život s rodiči v Indii, ovšem toužila po životě v Londýně, alespoň na chvíli. Její matka o tom nechtěla ani slyšet, a proto mezi sebou mají rozepře. Jenže Gemmě se jednoho dne převrátí život vzhůru nohama, protože je její matka zavražděna.

 

Její otec to velice těžce nese a nedokáže se o svou dceru postarat, proto se Gemma vydává za bratrem do Londýna, kde má nastoupit na prestižní dívčí školu Spence. Tam by z ní měli vychovat příkladnou mladou dámu, jak se sluší a patří. Ovšem pak se začnou dít divné věci, s nimiž si Gemma neví rady…

 
 

Překlad
Knihu jsem v originále nečetla, takže neposoudím, nakolik se jej v češtině drží. Ovšem musím říct, že mě některé použité výrazy v textu docela překvapily. Kniha je přece jenom o viktoriánské Anglii, o minulosti, tehdy byl slovník určitě jiný a nepoužívaly se všechna slova, která máme ve slovníku teď.

 

Postřehy a pocity
Příběh na mě působil dosti zvláštně. Stejně tak i postavy. Těžko říct, jestli to bylo právě vyobrazením viktoriánské doby, nebo samotným pojetím příběhu. Zajímavý byl začátek v exotické Indii, i když si myslím, že jí tam přece jenom mohlo být více. Pak jsme se totiž hned přesunuli do studené Anglie a opravdu tajemné školy.

 

Gemma mi jako hlavní hrdinka příliš k srdci nepřirostla. Nejspíš to bude tím, že měla sama v sobě zmatek. Po celou dobu knihy, jsem nevěděla, jestli své spolužačky odsuzuje, nemá je ráda, nebo je s nimi naopak kamarádka. Asi ať si každý vybere sám, jak uzná za vhodné. Já jsem byla zmatená.

 

Ostatní osoby jsou pro mě stejně velkou záhadou, jako samotná Gemma. Jednou mi přišly kruté, neosobní, ošklivé, pak se chovaly hezky, přátelsky, zajímavě. Samozřejmě je tady náznak i nějaké té romantiky, ale těžko říct, co se z toho nakonec vyklube.

 

Hodnocení
Série o životě Gemmě Doylové je ve světě opravdu oblíbená, proto jsem se na první knihu těšila. Bohužel jsem byla z celého jejího pojetí poměrně zmatená. Nejspíš mi některé souvislosti unikly a já ještě pořád tápu nad tím a tamtím. Přesto si myslím, že si kniha zaslouží solidní 3 hvězdičky.

 

Námětově se jedná o opravdu zajímavou knihu a já jsem zvědavá, jakým směrem se bude nadále ubírat. Kuloáry dokonce proběhla informace o chystaém filmovém zpracování. Těžko ovšem říct, jestli se zakládá na pravdě.

 

 

Měsíční oko si můžete objednat na stránce nakladatelství Mladá fronta.
 
Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Mladá fronta za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..