RC review: Když uvěříš

český cover
České datum vydání: 16.3.2011
Knižní série: Když uvěříš
Díl: první
Žánr: román pro ženy, paranormálno
Věková hranice: 18+, román pro ženy, paranormálno
Nakladatelství: Metafora
Česká anotace: Sariel, Rufus a Felix, tři bratři nadaní magickou mocí, nad nimiž dokáže zvítězit jen nejmocnější kouzlo na světě – láska. Miranda není v životě spokojená: nemá štěstí v lásce, jako by stále žila ve stínu své krásnější a úspěšnější sestry, a hlavně si připadá „jiná“ než všichni kolem ní. Všechno se ale dramaticky změní, když se po úprku o život před třemi násilníky ocitne uprostřed lidí, o jejichž existenci vůbec neměla tušení. Croyants des Trois… Kdo jsou tihle tajemní, mimořádnými schopnostmi obdaření „věřící“ v kápích a čemu to vlastně věří? A kdo je její smutný zachránce, zázračný léčitel a telepat Sariel s podmanivýma jantarovýma očima a záhadnou minulostí? Příběh svou magickou mocí přenese čtenáře do světa vášnivé lásky, nesmiřitelné nenávisti i urputného boje s mocnostmi zla.
Magie přitahuje

Nejen dospívající čtou rádi příběhy o mocných čarodějích, kteří zatřesou životem hlavních hrdinek a změní jej do základů. A právě na to vsadila i Jessica Inclán, která si vybrala magii a smíchala ji s románem pro ženy. Svým způsobem jde o Harry Pottera pro dospělé, s menším počtem dílů a s větším výskytem žhavých momentů.

Jessica sepsala na dvanáct románů, které čtenáři neustále vyhledávají. Má titul ze sociologie a anglické literatury, kromě toho také sama aktivně vyučuje kreativní psaní, kompozici, mytologii a ženskou literaturu.

Fakta a fikce
Myslíte si, že vás nemůže nic překvapit? Chyba lávky. Existují totiž dva světy, které jsou pevně spojeny. Jeden naprosto normální, svět Moyenů, svět lidí. Druhý je magický, svět Croyantů.

Miranda žije v San Franciscu, živí se jako básnířka, nemá zrovna dvakrát dobrý vztah se svou matkou a snaží se vzpamatovat z nevydařeného vztahu. Ráda by byla šťastná jako její starší sestra, mít milujícího manžela a kopu dětí. Ale místo toho při útěku před násilníky doslova vpadne mezi lidi, kteří žijí v úplně jiném světě. Ve světě plném magie.

Dřív, než se čarodějové rozhodnou, co s ní udělají, vloží se do všeho Sariel, protože mu Miranda padne do oka. Prožije s ní pár hezkých chvil a i když by s ní zůstal rád, čeká ho mnohem důležitější úkol. Musí zabránit tomu, aby se obyčejní lidé stali otroky a svět, jaký ho známe, zanikl.

Překlad

Těžko říct, nakolik se kniha drží originálu. Český překlad nebyl špatný, ale ne vždycky mi tak úplně sedl. Přisuzuju to ovšem originální podobě knihy, pochybuju, že by si některé věci při překladu vymysleli. I když je pravda, že častokrát byl překlad jazykově těžkopádný. Někdy jsem si větu musela přečíst i dvakrát, abych pochopila její význam.

Postřehy a pocity
Tak nějak jsem netušila, co od knihy čekat. Miranda mi už po pár stránkách přišla lehce střelená. Ale to nejspíš básnířky jsou. Přece jenom… kdo by se proboha v dnešní době uživil psaním básní? Není divu, že se cítí prázdná.

Sariel byl na můj vkus někdy až přespříliš tajemný, roztěkaný a přišlo mi, že sám neví, co chce. To se v jistém ohledu dá i pochopit, protože bych si rozhodně nechtěla projít tím, co on. Doslova.

Celkově měla kniha docela potenciál, jen mi to připadalo, že spíš čtu dvě knihy dohromady, někdy i tři. Rozhodně to mohlo být napsané líp, protože hlavní dějová linka byla zajímavá. Nejsympatičtější mi byl nejmladší z bratrů, Felix. Na toho se v pokračování opravdu těším.

Hodnocení
Když uvěříš bych zařadila mezi knihy, u kterých si oddychnete po náročném dni. Nalijete si sklenku vína, sednete si do křesla, dáte nohy nahoru a budete prostě relaxovat. Nic světoborného za tím vážně nehledejte.

Sem tam se můžete při tom všem vysvětlování fyziky a hýbání energie ztrácet. Já jsem byla dokonce místy z vývoje událostí mírně zmatená. Možná se u knihy i pobavíte, záleží na vkusu. Osobně knize dávám 3 hvězdičky a jsem zvědavá, jakým směrem se budou ubírat pokračování.

Když uvěříš si můžete objednat na stránce nakladatelství Metafora.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Metafora za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

4 Responses

  1. Anonymous napsal:

    >Zaujalo mě to hlavně kvůli vztahu mezi bratry.. Je to tam rozvedený nebo je to právážně o romantice? 😀

  2. Syki napsal:

    >Já bych řekla, že je to tak třetinově rozdělné – akce / romantika / rodina. Všechno dohromady a všichni tři bratři, jen se každý díl víc soustřeďuje na jednoho.

  3. Anonymous napsal:

    >Takže mám do ní jít? 🙂 Sem teď orientovaná na rodiný vztahy a velký přátelství (nejlíp mezi klukama :D)
    Nevíš ó nějaký dobrý český knížce v tomhle stylu? 🙂

  4. Syki napsal:

    >Hele, nevím… Není to nic uchvacujícího, je to dle mého spíš na relax. Abys pak třeba nebyla zklamaná. Ale zase za zkoušku nic nedáš. V češtině mě toho zase tolik nenapadá, co by odpovídalo "zadání" a bylo by to dobré, nebo bych to četla. Pokud máš ráda takovéhle sériové knížky, kdy je nějaké společenství lidí a každý díl se odehrává příběh někoho z houfu, pak bys možná měla zkusit sérii Bratrstvo černé dýky od J.R.Ward. To si hodně čtenáři chválí. Do budoucna ale nakladatelství chystají více podobných sérií, jen si člověk bude muset počkat kdy, co a u koho se objeví. Určitě ale o tom budu průběžně informovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..