Fitzpatrick povídá o grafické novele Zavržený

Capa Hush Hush Graphic Novel 2Možná jste si toho ještě nevšimli, ale ve středu večer jsem na FB profil blogu vyvěsila wallpaper z chystané grafické novely Zavrženého, který si v plné velikosti můžete stáhnout a použít ve vlastním počítači jako pozadí. Wallpaper mi přišel přímo od Sea Lion Books.

Ti mají na starost grafickou podobu oblíbené knihy. Na základní informace o novele se můžete podívat tady (mimo jiné uvidíte menší ukázku kresleného Patche… a jeho baseballové čepice). Grafická podoba by měla mít 208 stránek.

Kromě toho mi také přišla informace o článku na stejné téma a jelikož málokdo z vás čte anglicky, rozhodla jsem se jej přeložit. Jsem překladatel amatér, takže kdyby byly někde nějaké nejasnosti, berte je s rezervou. A nejde o naprosto doslovný překlad…

Originální rozhovor na CBR.

Tento říjen přináší Sea Lion Books grafickou verzi jedné z nejpopulárnějších knih pro dospívající – Zavržený – první díl trilogie Beccy Fitzpatrick.

Zavržený sleduje příběh obyčejné holky Nory Grey, dobré studentky, redaktorky školních novin, jejíž rutinní život se od základů změní, když se nový student ve škole, Patch, stane jejím partnerem na hodině biologie. Noru to k Patchovi neskutečně přitahuje, ale nebezpečí ji pronásleudje na každém kroku. Jak se příběh rozvíjí dál, dozvídá se Nora informace o své minulosti a spojení s padlými anděly – stane se tak součástí staletého konfliktu. Společně se svou kamarádkou Vee musí Nora přijít na to, komu by měla věřit – Patchovi nebo nováčkům Eliotovi s Julesem?

Becca Fitzpatrick si dala načas s jakýmikoliv informacemi ohledně grafické podoby svého románu, o procesu tvoření kreslených postav na základě textu, o stylu knihy, o výzvě v podobě ztvárnění své práce do podoby komiksu a 18 speciálních stran příběhu, který vyplňuje mezeru mezi prvním a druhým dílem, Crescendo.

CBR News: Becco, řekněte nám o „Zavrženém“ jako o grafické novele. Co zůstalo, co šlo pryč a co je nového?

Becca Fitzpatrick: První díl mapuje první třetinu knižní předlohy. Sea Lion Books je zavázána vytvořit jej co možná nejpodobnější. Velké překvapení ovšem bude bonusový příběh. Ukazuje, co se děje mezi Patchem a Norou mezi prvním a druhýk dílem.

Hodně věcí v románu si čtenář představuje na základě popisu. Jak úzce spolupracujete s tvůrčím týmem grafické novely, abyste vypomohla s přechodem z textu do obrázku?

V počátečním stádiu jsem hodně komunikovala s Jennyson Roserem, abych mu vysvětlila, jak vypadá prostředí a postavy. On pak mé obrazy zpracoval do skic. Byl to opravdu zábavný proces, a dokonce i odměňující – s klaždým krokem jsem cítila, že se přibližujeme konečné verzi. Dokonce jsem několik nákresů publikovala na svém blogu. Dostali jsme na ně neuvěřitelné množství kladných reakcí. Vážně jim tvorba grafického románu jde.

Jak moc jste se podílela na konečném vzhledu postav? Cítíte, že se tvůrcům podařilo trefit Noru, Patche, Veee, Eliota a Julese správně?
Během práce na grafické novele jsem pochopila, že se nejspíš tvůrci nedostanou k přesnému vyobrazení postav tak, jak jsem je nosím v hlavě, ale rozhodně jsem s výsledkem spokojená. Myslím si, že je důležité pochopit, že nemůžu řídit jakýkoliv tah a linku. Míchání mých nápadů s těmi od Jennysona je právě to, co může grafickou novelu udělat úspěšnou.

Jak dlouhý je grafický román v souvislosti s detailností příběhu originální podoby Zavrženého?
První grafická novela bude mít 120 stran. Sea Lion Books se snaží zachytit podstatu románu. Všechny důležité události, postavy, místa… jsou v novele zahrnuty. První díl knižní série – Zavržený – bude rozdělen do 3 grafických novel.

Mnoho dalších knih pro dospívající bylo přetvořeno i do grafických podob, ovšem většina z nich (jako třeba Stmívání) se inspirovalo manga stylem. Jaký styl ilustrace má zavržený a jak moc se podobá příběhu, který se snažíte vyprávět?

Zavržený bude v tzv. Amerimanga stylu (překlad: poameričtěný styl mangy). Manga je u dospívajících čtenářl opravdu oblíbená, ale věřím, že s naším stylem dokáže grafická novela zaujmout jak dívky tak i chlapce.

Proč si myslíte, že je zrovna grafická novela dobrým způsobem, jak čtenářům přiblížit knihu?
Zavržený je strhující a akční příběh, proto si myslím, že se v grafické podobě může dobře vyjímat. Čtenáři mi často říkají, že si příběh představují jako živé scény, skoro jako by sledovali film. Hodně z nich nadšeně očekávají zobrazení knihy jako komiksu.

Sekvenční vyprávění je velice odlišné od prozaického. Máte v hlavě také nějakou vizuální linku, když pracujete na knihách?
Byla jsem přeměnou opravdu ohromena. Cítím, že se novela pevně drží originálu. Během tvořícího procesu mi Sea Lion Books zaslalo obrázek statku, na němž Nora žije a přišlo mi to, jako jeden celý příběh. Protože se část akčního příběhu Crescenda odehrává na farmě, požádala jsem tvůrce, aby její dům ještě překreslili.

Na co se v souvislosti s vydáním grafické novely nejvíce těšíte?
Na reakce fanoušků! Od chvíle, kdy jsem ven vypustila informaci o chystné grafické podobě knihy, se na mě valí obrovská vlna nadšení z projektu. Doufám, že to pro mé čtenáře bude, jako by se s Norou a Patchem setkali poprvé.

Snad jsem vás překladem rozhovoru potěšila. Dal mi docela zabrat, ale co bych pro vás neudělala, že.V Americe jsou komiksy velice oblíbené. Pokud jste to třeba ještě nepochopili, Zavržený bude rozdělený do tří komiksových sešitů a nejspíš tak v Americe  bude i postupně vycházet, aby byl následně vydán ještě jako kniha. Přestože jsem byla z obálky knihy poněkud zděšená a nepozdávaly se mi některé ukázky, které Becca publikovala… tyto ukázky se mi vážně líbí a tak jsem dost zvědavá, jak to bude nakonec vypadat. A jestli se třeba dočkáme i českého vydání.

Zdroj obrázků i textu: CBR.com

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. alipeli napsal:

    >Popravdě se na to vůbec netěším, nemám ráda, když už je něco vydané jako knížka, aby se z toho udělala grafická novela nebo tak něco. Přijde mi to jako hrozný zničení knížky.
    Jo a ten překlad, co jsi udělala, je fakt skvělý 🙂

  2. *Emmgirl* napsal:

    >Moc děkuju! :))Slyšela jsem o grafické podobě, ale novinky jsem nevěděla. 🙂

    Jinak na gymplu se mi líbí, ale nestíhám psát komentáře, takže jen aby jsi věděla, že sem každý den hcodím a čtu nové články! :-)) (jako vždy úžasné!). 🙂
    Navíc jsem si předevčírem objednala 10 anglických knih, jedna byla už dneska odeslaná.. Děkuju za rady, jak to objednat, pomohlo mi to! 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..