Anna Dressed in Blood

originální cover
Autor: Kendare Blake
Originální název: Anna Dressed in Blood
Knižní série: Anna
Díl: první
Žánr: fantasy, duchové
Věková hranice: 15+ (sprostá slova, surové násilí)

Anotace na Goodreads: Cas Looowood zdědil neobvyklé povolání: Zabijí mrtvé.

Tak jako jeho otec předtím, než byl krustě zavražděn duchem, kterého se snažil zabít. Teď Cas, ozbrojený otcovým záhadným a smrtícím athame, cestuje z místa na místo spolu se svou matkou, čarodějkou, a jejich kočkou, co dokáže vycítit ducha. Společně sledují stopy legend a místních povídaček, snažíc se udržet krok s nebezpečnými mrtvými a držíc potenciální přátele a budoucnost na vzdálenost natažené paže.

Když dorazí do nového města na stopě nového ducha, kterému místní říkají Anna Oděna v Krvi, nečeká Cas nic jiného než obvyklou rutinu: najít, ulovit, zabít. Jenže místo toho narazí na dívku, zapletenou do prokletí a vzteku, ducha, se kterým se ještě nikdy nesetkal. Stále nosí šaty, které měla na sobě ve chvíli, kdy byla brutálně zavražděna roku 1958: dříve byly bílé, teď jsou rudé a kape z nich krev. Od své smrti Anna zabila každou osobu, co se odvážila vstoupit do starého opuštěného viktoriánského domu, kterému říká domov.

Ale z nějakého důvodu ušetří právě Casův život.

Nakladatel: Tor Teen (EN)
Počet stran: 316 (EN)
Vazba: Vázaná (EN)
Vydání v USA: 30.8.2011
Vydání v ČR: nevyšlo

Moje hodnocení:
Moje hodnocení obálky:
Promo ke knize
Datum četby: 4 dny, září 2011, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: No páni…

Můj názor (obsahuje spoilery):
Kniha mě okamžitě zaujala svou obálkou, je opravdu krásná. Ale víme, jak dopadají knihy s nádhernou obálkou… většina z nich je na nic. Proto jsem chtěla ke knize přistupovat poněkud kriticky. Jenže jsem si přečetla několik naprosto nadšených recenzí a jak je u mě zvykem, natěšila jsem se mnohem dřív, než jsem začala číst 😀

Cas žije sám s matkou už od svých sedmi let, kdy jeho otce zavraždil duch, kterého se chystal zabít. Cas do dnešního dne netuší, o jakého ducha šlo, ale je rozhodnutý jej jednoho dne najít a smrt svého otce pomstít, současně svět zbavit jednoho opravdu nebezpečného ducha.

Jenže dřív, než se mu jej vůbec podaří vystopovat, chce pokračovat v otcově práci. Zdědil po něm totiž schopnost vidět a zabíjet nebezpečné duchy. Stěhuje se spolu s matkou za svou „prací“ a zbavuje svět vraždících monster, aniž by se staral, kam vlastně duchové po zabití mizí.

Teď ho zaujal příběh brutálně zavražděné Anny Korlov, která od své smrti zabila na 27 lidí. Roztrhla je vejpůl, utrhala všechny končetiny, vyrvala srdce… no, hlavně bylo všude hodně, hodně krve. Anna Oděná v Krvi, tak se jí mezi místními přezdívá. A Cas ji musí zastavit. Tenhle případ ovšem nebude tak jednoduchý, jak si zprvu myslel…

Kniha se mi opravdu moc líbila. Mám ráda duchařské příběhy a vůbec lovce duchů, démonů a jiných příšer. Ano, na začátku je z příběhu cítit, že je tak trochu podobný mému oblíbenému seriálu Supernatural (Jensen Ackles je prostě sexy!), ale později si to vybuduje svou vlastní linii. Cas je zatím ještě kluk, i když toho má za sebou vážně hodně. A díky tomu se z něj stal člověk téměř posedlý svou prací, který s ostatními lidmi nenavazuje přátelství a ve své budoucnosti vidí jen zabíjení duchů.

Bylo zajímavé sledovat proměnu, kterou v průběhu děje prošel. Narozdíl u jiných knih, které jsou vyprávěné z mužského pohledu a vůbec to na mužský pohled nevypadá, tady se autorka pěkně trefila. Cas není klasický hodný kluk, i když svou matku poslouchá a má ji moc ráda, častokrát si vede svou. A ano, uvažuje jako chlap. I když některé věci jdou nejspíš mimo něj.

Musím říct, že hlavní zápletka je možná docela jednoduchá (nebo se tak alespoň jeví), ale je opravdu výborná. Blake si s popisy pěkně vyhrála a příběh je tak místy pěkně strašidelný. Já jsem knihu četla hlavně po večerech. A vám to taky tak doporučuju, protože si tu atmosféru mnohem víc užijete. Kolikrát jsem měla strach jenom z hloupého stínu v pokoji. Anna je totiž pěkně krvelačná a rozhodně se s tím nepáře. Ani se není čemu divit, protože zemřela opravdu příšerným způsobem. Určitě bych na to zašla do kina jako na film. Mohlo by to vypadat dobře.

Z celé knihy jsem opravdu nadšená. Proč teda dávám 4 hvězdičky? Protože se mi zdálo, že se některé věci udály příliš rychle a místy trošku nelogicky. Ale celkově vzato to příběhu nijak neuškodilo. Jde v něm hlavně o akci, nebezpečí a samozřejmě se tam objeví i trochu romantiky. Ovšem ne takové, na kterou jsme zvyklí. A to se mi moc líbilo.

Skončilo to velice zajímavě a já jsem moc ráda, že se dočkáme i druhého dílu. Ten ponese název Girl of Nightmares, který toho slibuje hodně. Vychází v roce 2012.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

5 Responses

  1. Anonymous napsal:

    >to vypadá moc dobřeee :-)m.

  2. Spirit napsal:

    >Už zítra na blogu rozhovor se Syki!!! Upoutávečka: http://spirit-secret.blog.cz/1109/zapisky-9-hmm-co-tak-rict (Zítra v 15:00 první část, čtvrtek – 15:00 druhá část)

  3. Anonymous napsal:

    >Ahojky, dneska jsem dočetla tuto knihu a jsem nadšená. Chtěla jsem se zeptat, jestli náhodou nevíš jestli se chystá nějaké pokračování? 🙂 díky za odpověď
    Martina

  4. Anonymous napsal:

    >nojooo už to vidím "Skončilo to velice zajímavě a já jsem moc ráda, že se dočkáme i druhého dílu. Ten ponese název Girl of Nightmares, který toho slibuje hodně. Vychází v roce 2012." 😀
    Martina

  5. Annie. napsal:

    Knížka byla naprosto úžasná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..