>Your Bookcase – Ettelëa

>

Máme tu další příspěvek do Your Bookcase. Pokud nám budete chtít ukázat své knižní království, napište mi dotaz (vpravo v menu) a probereme to spolu.

~ … ~

Jmenuji se Bára, ale někdo mě spíš může znát pod mým internetovým jménem Ettelëa Dragons. Po prázdninách mě čeká druhý ročník na Waldorfském lyceu v Ostravě. V červenci jsem oslavila své sedmnácté narozeniny, a co jiného jsem si mohla přát jako dárek, než další dobrou knihu? Ano, jsem vášnivá čtenářka a občas také ráda píšu své příběhy. A o tom je i můj nově založený blog http://etteleadragons.wordpress.com, i když už nějakou dobu jsem působila na adrese www.etteleadragons.blog.cz. Také mě můžete najít na Facebooku pod stejnou přezdívkou, tudíž Ettelëa Dragons.

A teď už bych vám ráda představila svou knihovničku. Nejdříve bych chtěla říct, že knihovna je pro mě taková srdeční záležitost, kterou mám ráda urovnanou. Knížky si většinou pořizuji sama a všechny peníze, které dostanu jsem schopna okamžitě utratit za njakou dobrou knihu. Některé knihy jsem však i dostala. Už teď mám poněkud problém s místem, jsem zvědavá, kam budu ukládat knihy, až mi místo dojde úplně…

Takhle z dálky možná může působit poněkud chaoticky, protože na ní ráda skladuju nejen knihy, ale taky různé sošky apod. Ale všechno tady má svůj řád. Přiznám se, že knihy seřazuji trochu podle oblíbenosti. Úplně vrchní police patří méně oblíbených knihám, či knihám, které již nečtu, ale nechci je vyřadit. Můžete tam taky najít nějaké sci-fi od mého taťky. Prostřední police pak náleží oblíbeným knihám, prakticky všechny jsou fantasy, stejně jako ta poslední polička, na které jsou uloženy moje takzvané „knižní klenoty“. A spodní police knihovny už nepatří knihám, ale různým soškám či konvičkám na mé oblíbené čaje…

Takže, začala bych pěkně od shora. Jak jsem už říkala, na této poličce jsou knihy, které nikdo moc nečte a taky sci-fi od taťky. Ale i tak se tady najde pár knih, které jsou pro mě důležité. Nachází se tady taky knihy od Jacqueline Wilsonové, které hodně podpořily mou lásku ke čtení. Miluju její styl psaní i teď, když jsem starší. Píše o takových vážných věcech, ale tak lehce, aby to pochopilo i dvanáctileté dítě. Je úžasná. Napravo můžete vidět i dvě knihy o Michaelu Jacksonovi, mém oblíbeném zpěvákovi. MoonWalk napsal sám a je to kniha o jeho dětství a začátcích. Je krásná.

Jsem velkou fanynkou fantasy žánru, jak jde ostatně na mé knihovničce vidět. Zejména druhá polička to dokazuje.

Z leva: První tři díly Upířích Deníků, Vampýrská akademie (1,2) – Mead Richelle, Zaklínač (1,2,3,4,5), sága Stmívání od Stephenie Meyer, Alchymista od Michaela Scotta, Sofiin svět, Levá ruka Boží a Avatar – příručka pro přežití.

Dále polička pokračuje knihami o „chlapci, který přežil“. Harry Potter je pro mě srdeční záležitost, to on vzbudil mou velkou lásku ke knihám. Další knihou je Kouzelný svět Harryho Pottera a následuje trilogie Rai-kirah – Proměna, Odhalení a Vzkříšení. Plout na vlnách podivna a ta modrá, opřená kniha je Zpěv Draků, snad jediná česká fantasy, která se mi opravdu líbila.

Tady je lepší pohled na Zpěv Draků… Knihy na hromádce od shora: Ztracený svět v Podzemí, Spravedlivý hněv a trilogie Poselství jednorožců (Strážci dobra, Zrádné hory Dragor, Záchrana Lilandgarie) a obrazové průvodce pro filmového Pána Prstenů (1,2,3).

A tak se dostáváme k mé nejspodnější poličce a zároveň mé nejoblíbenější.

Tady jsou knihy, kterých si opravdu vážím, takové moje poklady fantasy literatury a moje nejoblíbenější knížky. Z leva: Baltimore, Tulák ve stínech, Pán Prstenů – Společenstvo Prstenu (zaím vlastním jen jeden díl této úžasné trilogie, zbylé knihy vlastní taťka), Letopisy Narnie (1-7), Hra o trůny (1,2), Střet králů (1,2), Bouře mečů (1), Lvi z Al-Rassanu, Les rukou a zubů, Smečka, Inkarceron a tak knížka ležící na Narniích je Píseň pro Arbonne. Jak visíte, téměř samí mistři spisovatelé a zároveň mí nejoblíbenější.

Málem bych úplně zapomněla na několik knih, které nemám v této knihovničce, protože jsou příliš velké na to, aby se tam vešly. Jde o Odkaz Dračích Jezdců, má oblíbená série (mimochodem, nemůžu se dočkat na poslední díl, který má vyjít příští rok) a knihu Wolf Hall, historický román z Tudorovské Anglie, jehož hlavní postavou je Thomas Cromwell (tuto postavu jsem si velmi oblíbila v seriálu Tudorovci). Tudorovská Anglie za vlády Jindřicha VIII. mě tak nějak fascinuje a Wolf Hall je skvělým románem, i když poněkud těžkým.

Já jsem zastáncem klasického, epického žánru fantasy a toto jsou mé nejoblíbenější a zároveň nejvzácnější knihy. Pán Prstenů je kniha, která mi opravdu změnila život, na Narnii jsem také vyrůstala a Zaklínač a Geralt jsou mému srdci velmi blízko. Sapkowski jeho charakter nádherně vypracoval a tak se Geralt stal snad mou nejoblíbenější postavou vůbec a těžce u mě konkuruje Aragornovi z Pána Prstenů. Hra o trůny je ukázkovou epickou fantasy a G. R. R. Martin je spisovatel, kterého obdivuji. Je to tak neskutečně propracovaný příběh s tolika postavami a skvělými charaktery, až je to neuvěřitelné. Mimochodem, viděli jste už seriál podle této knihy? Je skvělý…

Ale nepohrdnu ani moderní fantasy, upíry, vlkodlaky a jinými tvory. Smečka mě uchvátila, protože vlky miluju.

Když čtu, mám ráda svůj klid, což je občas, díky mému bráchovi, docela těžké. Proto si ráda pustím nějakou hudbu, ale důležitý je výběr. Rozhodně to nemůže být něco, u čeho bych si zpívala. Nejlepší jsou různé soundtracky z (fantasy) filmů, či her, která dokáže perfektně doplnit atmosféru. A místo, kde se nejraději ponořím do tajemných příběhů? Moje postel. Jako většina lidí, mám ráda pohodlí a klid a toto je mé království. Ráda se prostě pohodlně usadím, či si lehnu. Přikryju se, pokud není příliš horko a dám se do čtení…

Tak, to je moje knižní království a jsem ráda, že jsem se o něj s vámi mohla podělit. Mějte se a čtěte a čtěte 🙂

Ettelëa

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. VeEee napsal:

    >Tak jo :D, až mi přítel udělá novou knihovnu na knížky, tak se rozhodně podělím taky o svůj příšpěvek, pokud mi to teda Syki dovoíš :D. A hlavně až vymalujem v pokoji :D.
    Jinak, co se týče tohohle příspěvku, tak to je krása! Takových knih pohromadě, to se jen tak nevidí (aspoň u mě :D). Harry Potter je taky moje srdcovka, kdyby jeho nebylo, tak bych ani snad nezačala číst. Miluju každý jeho příběh.
    Jinak ta polička je super, kdybys tam měla jenom knihy, tak je to tak nějak nudný, ty sošky to osvěžují 😀

  2. Anonymous napsal:

    >:D taky sem začala s Jacqueline Wilsonovou a pokračovalo to přes Harryho na další fantasy…:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..