>RC review: Hlas nože

>

český cover

Autor: Patrick Ness

České datum vydání: 15.6.2011
Knižní série: Chaos
Díl: první
Žánr: fantasy, scifi, dystopie
Nakladatel: JOTA
Česká anotace:
Planetu Nový svět kolonizuje malá skupina osadníků z nepřátelského Starého světa. Po mnoha letech dochází k nečekanému zvratu. Domorodí obyvatelé se vzbouří, zaútočí na osadníky a usmrtí všechny ženy. Muže a zvířata náhle napadne podivný vir, který umožňuje slyšet myšlenky ostatních.

Uniknout se podaří jen nevzdělanému mladíkovi Toddovi, který si stihl vzít na cestu pouze ruksak, lovecký nůž, deník, ale hlavně to vůbec nejdůležitější – svého věrného psího přítele. Ostatní obyvatelé v čele s šíleným knězem ho však pronásledují a kvůli nebezpečnému viru nebezpečí stále narůstá.

Tento nelibozvučný myšlenkový mrak se nazývá Hluk a projevuje se nejen zvukem, ale i obrazem. Nikdy vás nenechá na pokoji a žádná vaše představa a ani jeden váš plán tak nejsou soukromé. Todd objeví v Hluku jakousi „díru“ a záhy zjistí, že žije v úplně jiném světě, než si dosud myslel. Postupně vychází najevo několik prazvláštních situací z minulosti a Toddova strastiplná cesta s armádou v patách se zdá jako nikdy nekončící příběh.

Nový svět

Kniha je postavená na základě osídlování nové planety, nového světa, nového prostředí. Nejspíš proto je příběh tak atraktivní a ihned po vydání se ve Velké Británii stala hitem. Také proto dostala ocenění Booktrust Teenage Prize, Guardian Award a James Tiptree, Jr. Award (2008) a v roce 2009 figurovala na užším seznamu uchazečů o Carnegieho medaili.

Patrick Ness je americký spisovatel, novinář a učitel žijící v Londýně. Jeho otec působil jako výcvikový istruktor americké armády a Patrick se do Velké Británie přestěhoval až během práce na svém prvním románu. Psával zprávy pro pro anglické Radio 4 a SUNDAY TELEGRAPH. Je literárním kritikem pro THE GUARDIAN.

Fakta a fikce

Todd Hewitt je nejmladší z celého města. Poslední kluk, který se ještě nestal mužem. Je mu dvanáct let a dvanáct měsíců. Až skončí měsíc třináctý, bude konečně mužem. Zvláštní, říkáte si? Ještě nekončíme.

Todd žije ve městě plném mužů, v Novém světě, na nové planetě. Patří mezi osadníky Nového světa. Ovšem takového, v němž nežijí žádné ženy, protože je za dob válek zabil virus, který vypustili původní obyvatelé. A ten stejný virus způsobil, že existuje Hluk.

Překlad
Musím říct, že český překlad knihy se mi opravdu moc líbil. Nečetla jsem originál, ale nejspíš je psaný spíše hovorovějším jazykem, protože překlad je přesně takový. Hrdina je dospívající kluk a je tedy jasné, že mluví, jak mu zobák narostl. Nic mě v knize díky překladu nerozčilovalo. Příběh se četl lehce.

Postřehy a pocity
Předstvate si, že slyšíte všechno, co si okolo vás lidé myslí. Každý den, každou chvíli, odevšad. Slyšíte všechno. Nemůžete před nikým skrýt své myšlenky, protože nevíte, že byste měli. A jak to vůbec udělat? Todd slyší veškeré myšlenky přeživších mužů ve městě, slyší i myšlenky jakéhokoliv zvířete, které kráčí po planetě. Nemůže předtím utéct. Jenže pak se stane něco, co ho utéct donutí…

Todda jsem si jako postavu velice oblíbila. Sledujete jeho cestu zemí, o které nic neví, protože všechno, co mu říkali, nemusí být tak úplně pravda. Spolu s ním odkrýváte kousíčky minulosti a spojujete si je se současností. A to, co zjišťujete, vás nestačí vyvádět z míry. Toddova psa jsem si oblíbila hned ze začátku. Líbilo se mi celkově, jak Patrick vystihl jednoduché myšlenky zvířat. Bylo to realističtější.

Viola se mi zalíbila taky. Sice tak úplně nevím, co si o ní mám místy myslet, protože jí prostě do té hlavy nevidím, ale i tak ji obdivuju. Nejspíš jsem beznadějná romantička, protože doufám, že se mezi nimi vytvoří nějaký hlubší vztah. Prožili toho spolu opravdu hodně a něco mi říká, že je toho ještě hodně čeká.

Hodnocení
Tohle je opravdu výborná knížka. Skvělý příběh, skvěle napsané. Příběh je originální a patřičně napínavý. Většinu knihy nemáte ponětí o tom, co se děje, co se kdysi stalo, netušíte, co se bude dít dál. Postupně si skládáte kousíčky mozaiky dohromady, toužíte se dozvědět pravdu, tápete a hádáte. Jste vyděšení společně s Toddem, máte strach z toho, co se bude dít dál.

Netušila jsem, jak mě kniha dokáže chytnout. Přečetla jsem ji za dva dny. Hltala jsem stránku za stránkou. Víte, co se mi na knize líbí nejvíc? Že se týká osídlování nového světa, nové planety, daleko v budoucnosti. Příběh se přesně věnuje takovým otázkám, které častokrát v souvislosti s objevováním vesmíru napadají i mě. Je to skvělý příběh a já jsem si Todda zamilovala. Todd je hrdina. Proto knize dávám zasloužených a plných 5 hvězdiček a netrpělivě vyhlížím pokračování.

Hlas nože si můžete objednat na stránce nakladatelství JOTA.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství JOTA za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.


Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

3 Responses

  1. Hanyuu-hime napsal:

    >Taky nedočkavě vyhlížím pokračování, knihu jsem četla někdy na začátku července a dostala jsem se k ní naprostou náhodou, ale strašně se mi líbila.

  2. Anonymous napsal:

    >Perfektní kniha! Doporučuji všem!

  3. Nagadir napsal:

    To je tak když vás první díl příliš neuchvátí (hlavní postavy vás nebaví a jediný komu fandíte je pes), a pak BUM! druhý díl a vy valíte oči a jednu chvíli obě postavy nenávidíte a pak zbožńujete XD Je pravda že Chaos jsem si oblíbila až od druhého dílu, který je dle mého nejlepším z celé série, protože trojka je taky fajn, ale ten konec byl takový nijaký.
    Líbil se mi nápad, bylo to poměrně originální a i dost emotivní.
    Nagadir recently posted..On My Wishlist 6My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..