>RC review: Orel Deváté legie

>

český cover

Autor: Rosemary Sutcliff

České datum vydání: 16.3.2011
Knižní série: Orel Deváté legie
Díl: první
Žánr: historické
Nakladatel: BB/art
Česká anotace:
Devátá legie se vydala na mlhou obestřený sever Británie – a nikdo o ní už nikdy neslyšel. Čtyři tisíce mužů zmizely a s nimi i jejich standarda – orel. Tuto záhadu nikdo nedokázal objasnit…

Marcus musí vypátrat, co se stalo s jeho otcem, který ztracené legii velel. Vydává se proto do neznámé země na nebezpečnou výpravu a nikdo nepředpokládá, že se z ní ještě někdy vrátí.

Rosemary Sutcliff

Rosemary se narodila v hrabství Surrey. Ve dvou letech se u ní projevila Stillova choroba (ovlivňuje svaly), takže většinu života strávila na vozíku. Jako dítě musela ležet a během těchto chvil jí matka předčítala. Vybudovala si tak silný vztah k řeckým a římským bájím.

V roce 1950 jí vyšla první dětská kniha, Královnin příběh. Začala pak psát historické příběhy pro děti. Orel Deváté legie je považován za jednu z nejlepších knih pro mládež vydanou ve dvacátém století. Po celém světě se jí prodal více než milion výtisků. Rosemary zemřela ve věku 72 let. Její knihy si zamilovali čtenáři po celém světě.

Fakta a fikce

Ocitáme se na britských ostrovech v době římské expanze, kdy docházelo k nekompromisnímu zabírání půdy a podrobování obyvatel. Keltské kmeny byly průběžně likvidovány a jejich členové se staly otroky na panstvích přistěhovalců. Ovšem Keltové se jen tak lehce nevzdali. Bojovali a bouřili se. A to se Římu rozhodně nelíbilo. Devátá legie, zvaná Hispania, se vydala na mlhou obestřený divoký sever Británie, aby potlačila vzpouru původních obyvatel. A nikdo už o ní neslyšel. Čtyři tisíce mužů zmizely a s nimi i jejich standarda – zlatý orel, symbol Říma.

Marcus Flavius Aquila si pamatuje, jak jeho otec vedl devátou legii do boje. Jenže se nikdy nevrátil. Jeho matka záhy zemřela a on musel zůstat u strýčka. Slíbil si, že se postupně vypracuje a stane se velitelem legie. Chce získat zpátky čest a očistit své jméno od hanby. A proto, když si myslí, že je jeho pouť do čela legie ztracena, dostane šanci zjistit, co se s devátou legií a s jeho otcem vůbec stalo.

Překlad
Knihu z originálu neznám, ale její český překlad se mi opravdu moc líbil. Pro člověka, který má tolik rád staré příběhy z dob Řecka a Říma, je tahle kniha hotový poklad. Při čtení jsem si osvěžila všechny pojmy a nechala se unášet.

Postřehy a pocity
Kniha vypráví příběh jednoho chlapce, Marca, pro kterého byla služba vlasti v životě to hlavní, protože nic jiného pořádně ani neznal. A když mu osud vzal to, na čem si mohl vybudovat svou budoucnost, nevěděl, jakou cestou se dát dál. Zatímco se vzpamatovával z úrazu, našel nový smysl života a nové přátele.

Esca je otrok, přesto Marcův velmi dobrý přítel a když jej jeho pán poprosí, jestli by se s ním nevydal za hradby Hadriánova valu, pátrat po zlaté orlici Říma, Esca souhlasí.

Musím říct, že na celé knize se mi hlavně strašně moc líbilo jejich přátelství. Ano, Marcus možná byl ze začátku Escův pán, ale postupně se jejich vztah změnil a oni se stali opravdu dobrými přáteli.

Takto pevný vztah se jen tak nevidí. Moc se líbilo, jak se k sobě i přes odlišná postavení, chovali.

Hodnocení
Kniha je opravdu moc dobrá. Možná je cílově určená spíš mladšímu publiku, ale na své si přijdou i dospělí. Rosemary měla vše skvěle vymyšlené a příběh se četl sám. Nepochybovala jsem o ničem, co mi autorka předložila a zajímalo mě, jak to celé vůbec dopadne. Historické knihy prostě patří mezi mé oblíbené.

Příběh mladého centuriona je natolik dobrý a ve světě oblíbený, že se dočkal i filmového zpracování. To jsem viděla a i když se od originálu v lecčem liší (přece jenom, je to film a ten musí mít ty správné grády), jde o velice výbornou podívanou, na kterou se podívám i víckrát (a to nejen díky okouzlujícímu Tatumovi). Kniha si ode mě celkově vysloužila 4 hvězdičky a já se těším na pokračování.

Orla Deváté legie si můžete objednat na stránce nakladatelství BB/art.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství BB/art za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Knižní blog napsal:

    >Jednoznačně tuto knihu doporučuji. Má super zápletku a děj, pěkná RC 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..