Perfect Chemistry

originální UK cover
Autor: Simone Elkeles
Originální název: Perfect Chemistry
Knižní série: Perfect Chemistry
Díl: první
Žánr: dívčí román
Věková hranice: 15+ (hodně sprostých slov a povídání o sexu)

Anotace na Goodreads: Když Brittany Ellis vkročí do třídy chemie poslední rok střední školy, nemá tušení, že se jí její pečlivě vytvořený „dokonalý“ život rozpadne před očima. Musí mít jako laboratorního partnera Alexe, člena gangu z durhé části města. Ohrozí tak všechno, na čem tak tvrdě pracovala – na bezchybné pověsti, na vztahu se svým přítelem, a na tajemství o životě, který není zase tak úplně perfektní.

Alex Fuentes je špatný kluk… a ví to. Takže když se s kamarády vsadí, že Brittany svede, nedělási z toho příliš velkou hlavu. Jenže když Alexovi dojde, že Brittany je opravdu člověk se skutečnými problémy, sázka se změní v mnohem víc.

Počet stran: 368 (EN)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN)
Vydání v UK: 29.4.2010
Vydání v ČR: nevyšlo

 

Moje hodnocení:

 
 
 

Moje hodnocení obálky:

 
 
 

Promo ke knize

 

Datum četby: 3 dny, červenec 2011, v angličtině
Reakce bezprostředně po dočtení knihy: A žili šťastně až do smrti…

Můj názor (obsahuje spoilery):
Na Perfect Chemistry jsem četla plno nadšených ohlasů, a proto jsem si řekla, že si knihu musím taky přečíst, abych věděla, jestli je vážně tak dobrá, jak se o ní říká. Víc než romantická, mi celkově spíš přišla smutná.

Brittany má postiženou sestru, o kterou se snad jako jediná rodiny opravdu stará. Její rodiče nejsou vůbec ideální – otec je neustále v práci a matka se snaží, aby celá rodina (včetně Brit) na venek navozovala ideální rodinu. Všechno musí být perfektní, Brittany obvzlášť. A proto se Brit snaží ve škole udržet si svou perfektní pověst, je kapitánkou roztleskávaček, má výborné výsledky ve škole a přítele, kterého jí každý závidí. Jenže uvnitř se cítí být sama, jen všem okolo lže…

Alex je nejstarší ze tří bratří a po otcově smrti byl nucen vstoupit do gangu Latino Blood, aby tak zajistil rodině peníze a ochranu. Snaží se vypořádat s tím, že musí dělat věci, které mu jsou proti srsti, ale ví, že kdyby chtěl z gangu odejít, těžce za to zaplatí. Navíc kdo ví, co by se stalo s jeho rodinou. Alex si vytvořil pověst nebezpečného člověka, kterému není radno vstoupit do cesty. I on navenek hraje svou roli. Pak do všeho vstoupí jedna sázka, jejímž obsahem je, že se Alex dostane Brit do kalhotek. Ale tahle sázka skončí jinak, než by zprvu čekal.

Kniha mě do jisté míry zklamala. Jde to fajn dívčí počtení, ale nějaký výraznější dopad na mě nemělo. Téma příběhu už bylo tolikrát ztvárněno ve filmech i v jiných knihách, že čtenář snad hned od začátku ví, jak to celé může skončit.

Dva lidé z různých stran společnosti, kteří se nesnášejí do morku kostí. Jeden o druhém má vytvořený mylný obraz a myslí si, že ho prokouknul. On přijme sázku, že ji svede. A během celého tohohle snažení se do sebe samozřejmě zamilují. Jenže jsou tu problémy. Ona má postiženou sestru a ne zrodna ideální rodiče. On je členem gangu a vyvržencem. Dva světy, které by se neměly míchat, ale přesto se smíchají. Zakázaná láska. Společně bojují proti společnosti a za vlastní budnoucnost. Osudy hlavních hrdinů mi přišly docela smutné.

Bylo to pěkné, ale nemělo to čím překvapit. Střídání pohledů postav bylo pro knihu hodně dobré, protože kdyby se čtenář na příběh díval jenom z jednoho pohledu, byla by to strašná nuda. Plus má u mě Simone za to, že dokázala věrohodně napsat, jak se na vše dívá kluk.

Příběh byl doslova nabitý sexem a sexuální přitažlivostí. Ostatně jde o dospívající a v té době je tohle téma opravdu aktuální. Na druhou stranu má u mě Simone velké mínus za to, že zatímco po celou dobu čtenáře různými žhavými scénami napíná, na konci při samotném aktu toho zase člověk tolik nedostane. Připadalo mi to od ní jako podraz. Proč celou dobu někoho napínat a pak mu v podstatě nic moc nedát?

A co mi přišlo jako výsměch a celkově to příběh v mých očích shodilo, byl epilog. Nečtěte si epilog, protože to je jedno obrovské klišé.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Evk napsal:

    >Jsem se nechala taky strhnout davovým šílenstvím kolem této knihy a mám ji objenanou (taky s to starší obálkou) a docela se těším. Celé mi to dost připomíná film Šílená x Krásný, který se mi celkem líbí, akorát tam bohatá holka provokuje a chudej přistěhovaleckej kluk je za vzorňáka. Zakázaných lásek není nikdy dost 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..