Letní dumání (1)

A je tu můj první příspěvek do speciálního letního meme. Doufám, že se vám zalíbí a že jej třeba budete na mém blogu vídat i po skončení léta.
Mějte prosím na paměti, že následující řádky reflektují můj názor na dané téma. Je přirozené, že se můj pohled na věc může od toho vašeho diametrálně lišit, v lepším případě shodovat. Neberte si to moc k srdci. Každý jsme nějaký a ne vždycky spolu můžeme souhlasit. Neberte prosím má slova jako tu jedinou možnou pravdu. Spíš si počtěte a sdělte mi, jak to vidíte vy.
Sex v knihách pro mládež
Tato problematika je poněkud ošemetná. Dnešní společnost a dnešní generace uvažuje jinak, než tomu bývalo kdysi, což je naprosto pochopitelné. Zatímco moji prarodiče jsou v jistých směrech dosti konzervativní, mně například přijdou některé věci naprosto automatické a nijak mě nepohoršují. Sex (a násilí) se na nás v poslední době valí odevšad – v televizi, v rádiu, v časopisech, v reklamě, v běžné mluvě a samozřejmě také v knihách. Co je nejspíš horší, nevyskytuje se pouze v literatuře pro dospělé, ale začíná se dostávat i do knih pro mládež, v nejhorším případě se dostane i do komiksů pro děti (viz komiks v Mateřídoušce).
Co na sex v knihách pro mládež říkám já? Je mi momentálně 22, nějaké životní zkušenosti jsem už nasbírala a na sex v knihách pro mládež se dívám docela s nadhledem. Nijak zvlášť mi nevadí, když se toto téma v knihách rozebírá. Například když se hlavní hrdinka rozhoduje, jestli má o panenství přijít se svým přítelem, s klukem od vedle a tak vůbec. Nebo když si prostřednictvím sexu lečí své mindráky a problémy doma. Nevnímám ani tolik onen sex, jako spíš důvody, jaké k tomu postavy vedou. Mám ráda knihy, kde se o sexu mluví jako o normální součásti lidského života. Knihy, kde se dospívajícím vysvětluje, že jim tenhle horizontální tanec rozhodně nikam neuteče. Protože, ruku na srdce, moderní trend je přijít o věneček už ve čtrnácti (či dřív), což je podle mého docela mimo.
Na druhou stranu, nelíbí se mi špatné pojetí sexu v knihách. Kdy je mladistvým podáváno, že spát s kdekým je děsně cool a že by to měli dělat, dokud můžou a kde jen můžou. To pak chápu rozhořčené rodiče a jejich námitky ke knihám, které si chce dnešní dospívající koupit.
Jsou knihy, kde mi jakékoliv povídání o sexu vadí – například Škola noci, kde jsem v prvním díle nechápala onu scénu na chodbě, kde docházelo vy-víte-k-čemu. A takováhle kniha (potažmo celá série) je bestseller… promiňte, ale fuj. Ovšem v The DUFF se to sprostými slovy, slovy o sexu a sexem samotným jenom hemží. Jenže tady mi to nevadí, protože sex tady v podstatě představuje jen útěk od bolesti skutečného života. To se mi jeví mnohem reálnější a normálnější.
Nejsem rodič, takže se na sex v knihách dívám jinak. Ale ani mně by se nelíbilo, kdyby moje dospívající dcera četla knihy typu Škola noci, kde berou sex docela na lehkou váhu. Hlavně, že se to prodává, o příběh zase tak moc nejde. Nemyslím si ani, že by měla číst knihy typu Night Huntress či Bratrstvo černé dýky. Promiňte mi to, ale tohle je opravdu čtení pro dospělé. Přijde mi, že tak mladistvý přichází o takové ty správné dospívající iluze a vytvoří si naopak ty naprosto nesprávné. Protože sex a mluva v takovýchto knihách je nejspíše na té nejvyšší a nejdrsnější úrovni. Na to mají určitě čas. Kniha nikam neuteče.
O sexu v knihách se dá sáhodlouze polemizovat. Nedokážu říct, co je dle mého správné a co ne. To je na posouzení každého. Já mám docela jasnou představu, co v budoucnu svým dětem dám k přečtení, i když je mi jasné, že dospívající je tvor zvídavý a stejně si k těm „zakázaným“ věcem najde cestu sám. Ostatně takhle to dělá každý z nás. To je prostě život.
Jak by se mělo o sexu v knihách psát? Normálně. Ať se zbytečně nezveličuje, ať se zbytečně nezhodnocuje. Když s něčím rodiče nebudou souhlasit, ať si nejdřív o knize něco zjistí, než ji úplně zavrhnou.

Pokud se do tohoto letního meme chcete zapojit, podívejte se sem.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

4 Responses

  1. Anonymous napsal:

    >Mam podobny nazor 🙂 patrí to k životu. A presne na Škole noci som sa velmi pozastavovala ale ked som sa preniesla cez mnohe "nechutne" pasaže tak sa na tej serii neskutočne bavím. Mam 18 a predcasom bola pre mna tema sex velmi chulostiva ale nejako to prešlo a zmierila som sa so svetom sexu 🙂 (Astesia)

  2. annejude napsal:

    >Vesměs zastávám stejný názor. O eskapádě s Mateřídouškou se dovídám až teď a docela mě udivuje, že to zašlo až tak daleko.
    Školu noci jsme nečetla, ale řadila jsme si ji mezi knihy, kde si hrdinové slibují lásku až za hrob a o sexu ani zmínka. Zřejmě jsme šlápla trochu vedle:D
    Ale jak říkáš, je to součástí života, navíc když se to lidi nedočtou v knize, zjistí si to i jinde:D

  3. Anonymous napsal:

    >Absolútne súhlasím. Najmä s tým porovnaním Škola noci / The Duff. Škola noci je odpad literatúry a nechápem, ako sa to môže predávať a tá oná scéna v prvej knihe, no ja som nechápala, keď som to čítala. Na druhej strane v The Duff mi to pripadalo prirodzené (nevravím, že by som to robila aj ja, ale dalo sa to pochopiť) a tá kniha sa mi páčila.

  4. Anonymous napsal:

    >Stejně jako jsem reagovala u Abbys, i tady musím souhlasit. Jen bych opravdu dodala, že mladý člověk (cca 15-18) si to nevychutná tak jako dospělý. Přesně jak jsi psala, Bratrstvo je opravdu pro zralé dospělé. Je to hodně živočišné, syrové a pravdivé…to podle mě mladým do ruky uplně nepatří. Ne že by si to nemohli přečíst, ale nevžijí se do toho tolik, jako když to člověk zná na vlastní kůži…Myslím, že by se to mělo dávkovat 🙂 A taky mi hodně vadí ty popisy sexu, které nejsou reálné, protože to ty mladé méně zkušené svede na cestu. Až přijdou do reálného života, budou se divit, že společné vyvrcholení je skoro nemožné, že milovat se a nezpotit se je možné tak na severním polu a podobně… Proto miluju Bratrstvo…TO je knížka pro můj věk 😉
    Beňule

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..