Faves of 2011 (so far): DAY ONE – the books

Polovinu roku 2011 už máme za sebou a nastala skvělá příležitost na to, abych si vybrala nej knihy za první půlku.

A jelikož kamarádky bloggerky před nedávnem rozjely soupisky o oblíbených knihách, které má na svědomí inkcrush a protože mě Lusy poprosila, abych uveřejnila i ty své, dávám se do toho.

Oblíbené za rok 2011 (prozatím) má dohromady 3 části:

+ Knihy
+ Postavy (a obálky)
+ Scény (a věci navíc)

Oblíbené za rok 2011 (prozatím): Den první – knihy

Celkově jsem dosud přečetla 63 knih, takže budu mít snad z čeho vybírat, i když si myslím, že někdy to bude hodně těžké.

1. Nejoblíbenější kniha přečtená v roce 2011 (prozatím)

Divergent by Veronica Roth

Nejlepší kniha, jakou jsem tento rok četla. Jde o přesně takový mix věcí, které mám nejradši a které mi sedí. A čtení mě opravdu nekutečně bavilo.

2. Nejpůsobivější kniha

Inside Out by Maria V. Snyder

S touhle knihou toho u mě bylo jako na horské dráze – nejdřív mě bavila, pak mě nebavila, abych se od ní následně nemohla ani odtrhnout. Celou dobu jse si myslela, že vím, o co jde. Jenže ke konci jsem měla ze všeho pusu dokořán, protože tohle jsem opravdu nečekala.

3. Úžasně vtipná

Babe in Boyland by Jody Gehrman

Čtení naprosto jasně daného příběhu, které jsem si opravdu užila. Nebylo tam nic, nad čím bych musela zdlouhavě přemýšlet. Dopředu jsem věděla, co se nejspíš bude dít. Ale přesto jsem se při čtení skvěle bavila.

4. Nejbolestnější, srdce lámající a k slzám dohánějící čtení

The DUFF by Kody Keplinger

Do knihy jsem se zamilovala hned ze začátku. Nevadilo mi to množství sprostých slov ani ten výskyt sexu a sexuálních scén, brala jsem to celé jako normální součást příběhu, protože všichni víme, že dospívající nemluví slušně. A pak tu byl příběh. Opravdu silný příběh. Kdy se dva lidé s problémy sešli a řešili je únikem… než jim oběma došlo, že se jim budou muset postavit čelem a vyřešit je. Tohle pro mě byl silný příběh, který mě doháněl k slzám.

5. Nejkrásnější příběh

Here Lies Bridget by Paige Harbison

Jde o naprosto obyčejnou knihu s úplně obyčejným příběhem, který už byl převykládán nejspíš stokrát. Ale ani to mi nezbraánilo v tom, abych si u ní tak trochu nepobrečela. Je stejně zajímavé, jak mě třeba některé naprosto citově ždímající příběhy nedojmou (jako například Mrazení), ale u Here Lies Bridget zpytuju svědomí. Pro mě měla kniha jasné poslání – ať už jsme jacíkoliv, vždycky se můžeme změnit, budeme-li alespoň trochu chtít.

6. Pěkné počtení při deštivých dnech

Desires of the Dead by Kimberly Derting

Tohle je přesně ta kniha, kterou si můžete číst při ošlivých deštivých dnech, kdy jste mrzutí z počasí a nikam nemůžete jít. Romantické počteníčko, které vám vyloudí úsměv na tváři a opravdu vám zvedne náladu. Proč? Já tomu říkám Jay faktor!

7. Cena pro adrenalinem nabitou knihu, kterou nedokážete odložit

One Foot in the Grave by Jeaniene Frost

Po naprosto drásajícím konci prvního dílu jsem u toho druhého byla vržena o celé 4 roky dál. A to se pak začaly dít věci. Člověk byl při čtení neustále na vážkách, čekal, co se semele dál a nechtěl věřit, že by byl mezi Cat a Bonesem konec. to prostě nešlo! Druhý díl jsem zhltla neskutečně rychle. Po dočtení jsem měla pocit, jako bych uběhla marathon.

8. Cena za nádhernou prózu

Flawless by Lara Chapman

Jak už jsem říkala ve své recenzi, takovéto knihy mám olpravdu ráda. Člověk možná dopředu ví, jak to může skončit, ale přesto si čtení knihy užívá. Jde o knihu ze života, kde se řeší obyčejný problém a v němž v sobě čtenář spolu s hlavní postavou sbírá odvahu na to, být sám sebou.

9. Kniha s nejlepší atmosférou a zasazením příběhu

Inkarceron by Catherine Fisher

Dlouho jsem na ni četla samé pochvalné recenze a když přišla možnost, sáhla jsem po ní a nebyla jsem zklamaná. Čtenář celou dobu pátrá spolu s hlavními hrdiny a postupně odhaluje tajemství. Přitom na konci sám neví, jestli to, co se dozvěděl je vůbec pravda, nebo další dobrá lež.

10. Naprosto-toužím-tam-jet

Anna and the French Kiss by Stephanie Perkins

Ach, Paříž, krásná, romantická Paříž. Kdo by tam jet nechtěl?

11. Nejoriginálnější a nejimaginárnější příběh

EON: Znovuzrození Dračího oka by Alison Goodman

Ze začátku jsem měla s knihou problém. Jde totiž o pořádnou fantasy a na tu jsem si už jaksi odvykla. Výborných příběhů z asie moc není, proto je tenhle tak unikátní a skvělý.

12. Nejvíce nedoceněná kniha, skrytý poklad

Abandon by Meg Cabot

O nové knize pro dospívající od Meg se toho hodně namluvilo, spíše ve zlém než v tom dobrém. Kniha dostala nižší hodnocení, což je opravdu škoda, jelikož se jedná o výbornou knihu.

13. Netušila-jsem-že-si-to-tak-zamiluju

Born at Midnight by C. C. Hunter

Kniha mě ohromně lákala hlavně kvůli své fialové obálce. Anotace byla taky zajímavá, ale nevkládala jsem do ní přiliš velké naděje. Přece jenom těch milostných trojúhelníků je až až. Ale kniha mě velice příjemně překvapila a opravdu jsem jí propadla.

14. Nezapomenutelná kniha

Vražedná pomsta by Suzanne Collins

O Hunger Games se toho namluvilo a ještě namluví. Nejspíš proto mě celá série až tak neuchvátila. Přesto jde o sérii, o které jsem uvažovala ještě dlouho po té, co jsem ji dočetla. Nejlepší kniha je pro díl druhý.

15. Není to zrovna můj šálek čaje, ale bože, vážně jsem si to zamilovala

The Iron Queen by Julie Kagawa

S vílami mám celkově dosti problém. Nějak mě neberou. Všichni mi slibovali, jak je série The Iron Fey úžasná a že si ji musím přečíst. No, mně se zase tak úžasná nezdála, hlavně mi na nervy lezla hlavní hrdinka. V třetím díle jsem jí sice stále nefandila, jak bych mohla, ale ke konci knihy si mě dokázala něčím získat. Kvůli tomu se teď těším na poslední díl série.

16. Série, kterou zbožňuju

Night Huntress by Jeaniene Frost

Jsem moc ráda, že jsem po téhle sérii sáhla. Možná jsem si ze začátku nemohla zvyknout na ty sprosťárny, ale postupem času se mi knihy zaryly pod kůži.

17. Nezapomenutelné vyprávění

Odstíny života by Lusy Adams

Na knihu jsem se opravdu moc těšila. Už jenom proto, že šlo o dílo české autorky. Lusy jsem do té doby nijak zvlášť neznala, jen jsem na ni sem tam někde na netu narazila. Teď se spolu kamarádíme a já ji mám opravdu ráda (nevím, jak ona mě :D). Její kniha možná není nejoriginálnější nebo nejúžasnější či bezchybná. Mně se ovšem líbí. Podařilo se jí napsat krásnou knihu, za kterou se nestydím, že ji mám v knihovničce a kterou si s chutí přečtu znovu. A Lusy, vykašli se na všechny škarohlídy a pomlouvače, máš za sebou plno nadšených fanoušků.

18. Naprosto úžasné zasazení příběhu

The Demon Trapper’s Daughter by Jana Oliver

Dysoptický svět, o kterém toho moc nevíme. Vlastně víme jenom to, že démoni se vesele promenádují po ulicích a zabíjejí lidi. Častokrát mi příběh svou vizí budoucnosti naháněl husí kůži.

19. Byl by z ní nejlepší film

Divergent by Veronica Roth

Divergent mě naprosto uchvátil. Možná na knihu zbytečně neustále pěju ódu a vám se třeba líbit nebude, ale já jsem z ní byla opravdu nadšená. A strašně ráda bych ji chtěla vidět na filmovém plátně. Což se mi možná i splní, jelikož filmová práva jsou prodána.

20. Už teď si ji chci znovu přečíst

The Clockwork Angel by Cassandra Clare

Jako jsem o minulých letních prázdninách naprosto propadla kouzlu Jace Waylanda z Nástrojů smrti, toto léto mám nutkání si opět přečíst první díl série The Internal Devices a znovu si připomenout, jak mám ráda Willa.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..