>RC review: Slepá vášeň

>

český cover

Autor: Meg Cabot

České datum vydání: 12.1.2011
Žánr: román pro ženy, detektivní
Nakladatel: BB/art
Česká anotace:
Scenáristka Lou Calabreseová se cestou na natáčení v aljašské divočině musí mačkat v helikoptéře s tím posledním, o koho by stála: je to Jack Townsend, sex symbol Hollywoodu, ale pro Lou jen nafoukaný sukničkář. Zrovna nedávno ho odkopla hrdinka posledního filmového hitu, která se vzápětí provdala za Louina dlouholetého přítele. Lou má pocit, že nic horšího ji už nemůže potkat.
Ovšem jen do chvíle, než se z pilota vyklube nájemný zabiják, který má miláčka Ameriky zastřelit, a jejich vrtulník havaruje uprostřed zasněžených lesů. V té nejhorší možné chvíli, kdy by měli myslet jen na záchranu, si pak Jack začne lámat hlavu, proč si nikdy nevšiml, jak je ta jedovatá scenáristka sexy. A ona v něm pomalu přestává vidět jen náfuku a sukničkáře…
Meg Cabot

Meg je jednou z nejoblíbenějších spisovatelek na světě. Vážně. Nelžu. Vždyť napsala přes 50 knih! A pořád nekončí a píše dál. Dokáže vymyslet knihu téměř na jakékoliv téma. Začínala psát historické romány pro ženy pod pseudonymem Patricia Cabot, později vydala sérii 1-800-WHERE-R-U pod pseudonymem Jenny Caroll.

Už jako Meg Cabot stihla sepsat plno dalších sérií i samostatných knih. Píše pro dospělé i dospívající a nedávno se pustila i pro knihy pro menší čtenářky.

Fakta a fikce
Téma Hollywoodu je velice oblíbené. Ať už v knihách nebo ve filmech. Není tedy divu, že si jej tentokrát vzala na mušku i Meg.

Lou je scénáristka, která za svůj scénář k filmu získala Oscara. Scénář psala pro svého přítele, který se díky filmu stal velkou filmovou hvězdou. Získal slávu, peníze a taky novou přítelkyni. A s Lou se rozešel. Teď se dokonce oženil. Lou toho má dost a chce se soutředit sama na sebe. A třeba napsat i nějakou tu knihu.

Jack je oblíbený herec a playboy. Miláček fanoušků i ženského pohlaví, monogamie mu nic neříká. On a Lou se navzájem zrovna moc nemusí od chvíle, kdy spolu přestali souhlasit na scénáři k filmu, který Lou napsala a který z Jacka udělal hvězdu.

A teď se oba dva zase setkali a jejich cesta dopadne úplně jinak, než by si představovali.

Překlad
Knihu jsem v angličtině četla už hodně dávno. Přesto musím český překlad pochválit, protože se mi kniha četla velice dobře a lehce. Nebylo tam nic, nad čím bych se musela hlouběji pozastavovat. Jména postav zůstala nezměněna, což je pro mě velké plus.

Pocity a postřehy
Sledujeme příběh hned z několika stran. Zatímco se Lou a Jack brodí sněhem na Aljašce, vidíme, co dělají jejich rodiče a přátelé. 

Lou se řadí mezi ostatní pořádné a velice sympatické hrdinky z pera Meg. Je pravda, že mi místy mírně šlapala na nervy svou uvztekaností. Na druhou stranu je ta její nabručenost pochopitelná. Její bývalý přítel se na ni po X letech vztahu, kdy se o něj starala, vykašlal a ona zůstala sama. Navíc má za sourozence jenom samé bratry a matka jí už zemřela. 

Jacka jsem si oblíbila hned od začátku. Je to klasický donchuán, který se nikdy nechtěl vázat. Být svobodný a užívat si života, to je jeho motto. Herectví už má dost a chtěl by se spíš věnovat režírování. Jenže ho někdo chce zabít. A Jack nemá nejmenší ponětí, kdo.

Ostatní postavy hezky dokreslují celý příběh. Bratři i otec jsou svérázní policisté a Jackova maminka je typická panička, pro kterou je její malý psík nejlepší kamarád.

Hodnocení

Někdy vážně nechápu, kde Meg na všechny ty své nápady pro knihy chodí. Slepá vášeň byla ve světe vydána už někdy kolem roku 2002 a Meg se opravdu vyvedla. Nehledejte v knize nic nadčasového, nic, co by vám vzalo dech a nedalo vám spát. Tohle je přesně ten typ knihy, kterou si rádi přečtete v klidu večer v křesle pod lampou, někde ve stínu slunečníku na dovolené, nebo jen tak na houpačce na zahradě. Je to klasická odpočinková kniha, u které nemusíte příliš přemýšlet a čtení vás bude bavit.

Já mám takové knihy opravdu ráda. A ještě radši mám Meg Cabot, protože to je autorka, která prostě psát umí. Knihu jsem četla po večerech po té, co jsem se celý den učila na státnice. Při čtení jsem krásně odbourala veškerý stres a užila jsem si jednoduchý, lehce potřeštěný a romantický příběh. Knize dávám 4 hvězdičky a rozhodně vám doporučuju, abyste po ní sáhli. Vždyť je to Meg Cabot!

Slepou vášeň si můžete objednat na stránce nakladatelství BB/art.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství BB/art za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. prudent.wolf napsal:

    >No vyzerá to celkom dobre … 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..