Abandon

originální cover

Autor: Meg Cabot

Český název: Mezi láskou a smrtí
Originální název: Abandon
Knižní série: Abandon Trilogy
Díl: první
Žánr: romance, mytologie

Anotace na Goodreads: Ona ví, jaké to je zemřít. A teď ji chce Smrt zpátky.

Sedmnáctiletá Pierce ví, co se s námi stane, když umřeme.

A taky tak potká Johna Haydena, tajemného cizince, který se vrátil do normálního života – nebo alespoň života, jak jej Pierce znala před nehodou – což by mělo být naprosto nemožné.

I když si myslela, že mu utekla a začala chodit na novou školu na novém místě, ukáže se, že se mýlila. Našel ji.

Co od ní John chce? Pierce si myslí, že ví… tak jako ví, že není žádný její strážný anděl a že jeho temný svět není tak úplně nebe. Ale ona mu nemůže uniknout, protože se ukáže vždycky, když jej vůbec neočekává a když jej potřebuje nejvíc.

Avšak když si dovolí spadnout ještě níž, může se ocitnout na místě, kterého se bojí ze všeho nejvíc. A to je přesně to místo, kam ji John pomalu dostává.

Podsvětí.

Nakladatel: Point (EN)
Počet stran: 320 (EN)
Vazba: Vázaná (EN)
Vydání v USA: 26.4.2011
Vydání v ČR: 18.9.2012

Moje hodnocení:

Moje hodnocení obálky:

Promo ke knize
Datum četby: 3 dny, květen 2011, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: No páni… John se mi líbí.

Oficiální stránky kniha
Oficiální stránky autora

Můj názor (obsahuje spoilery):

Na tuto knížku jsem se těšila opravdu hodně, hodně dlouho. Meg si dala s touhle sérií načas a já chápu proč. Nevím, kolikrát jsem už o Meg říkala, že je naprosto výborná spisovatelka. Mám ji moc ráda a nedám na ni dopustit. Svým způsobem jsem se ale této nové série pro mládež i obávala, protože jsem četla velké množství rozporuplných reakcí. Někteří knihu vynášeli do nebe, jiným se zase vůbec nelíbila. V případě vašeho oblíbeného autora je to pak těžké. Máte strach, jestli ta kniha bude vážně špatná a čtení se snažíte i oddláit.

Jenže musím říct, že tohle byla vážně, vážně, dobrá knížka. Ovšem chápu, co některým čtenářům na knize vadí. Je naprosto odlišná od všeho toho, co Meg dosud napsala a co jsem od ní kdy četla. Příběh ve vás už od začátku navodí temnější atmosféru. To u Meg nebývá zvykem. Její knihy jsou většinou veselejší, příjemnější a i když se v nich řeší i závažnější problémy, je to všechno v takovém lehčím duchu. Tady ovšem ne. Tady na vás už ze začátku může padnout jistá skepse.

Pierce před dvěma lety zemřela. Když zemřela, dostala se do Podsvětí. Kde potkala Johna. Jenže moc dlouho tam nepobyla. Utekla z Podsvětí i od Johna. A teď se zdá, že ji John sleduje a zachraňuje jí krk. A to se jí vůbec nelíbí. Jenže John nejspíš nebude její největší problém…

Myslím, že je pro čtenáře hodně matoucí styl vyprávění příběhu. Pierce totiž často skáče z přítomnosti do minulosti, aniž byste dobrou polovinu knihy věděli, co se vůbec děje a co to všechno znamená. A to je dle mého účel. Pierce není jako ostatní Megiiny postavy, nebo si alespoň teď nevzpomenu na žádnou, která by jí byla podobná. Celá tahle Piercina smrt a její krátké navštívení Podsvětí na ní zanechalo svou stopu. Už není „živá“. Dívá se na celý svět hodně kritickým až depresivním okem. Necítíte z ní takovou tu životní radost a to možná čtenářům také vadí.

A John? Tohle vážně není typický hrdina. On dává slovům tajemnost a nepřístupnost úplně nový rozměr. A to je zatraceně sexy. Vůbec nevíte, o co jde, ale stejně ho máte rádi. A když se pak dozvíte, co se mu stalo, je vám ho strašně líto. Mně ho alespoň strašně líto bylo a v mých očích ještě víc stoupnul. Chudák. Vůbec jsem se pak nedivila jeho chování a hněvu. Jen mě mrzí, že se ho Pierce tolik bojí, i když její obavy naprosto chápu.

Řecká mytologie, příběh o Persefoně, podsvětí, mrtvých, nebezpečí, které nepramení jen ze smrti, ale ze samotného života a z lidí okolo – to vše je skvělé. Kniha je vážně odlišná, je temná. A je opravdu výborná, když jí dáte šanci. Po celou dobu sbíráte střípky minulých událostí a snažíte se přijít na to, co se vůbec stalo. Když si myslíte, že to chápete, Meg na vás spustí jednu docela velkou bombu, kterou jsem teda nečekala ani já. Líbilo se mi to a jsem zvědavá, co se z toho vyklube a jestli dostanu odpovědi na tu hromadu otázek, co mám.Prozatím tedy 4 hvězdičky, protože si tu pátou schovávám na pokračování. Druhý díl s názvem Underworld vyjde v roce 2012.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

6 Responses

  1. Elli Winchester napsal:

    >jo na tuhle sérii se těším moc!

  2. Kate napsal:

    >Páni, vypadá to hodně dobře, už se těším, až to vyjde v češtině a přečtu si to 🙂 A to promo! To se mi strašně moc líbí ^^

  3. Hanyuu-hime napsal:

    >Vypadá to fakt dobře, až to vyjde, určitě se na to podívám, mohlo by to být dobré čtení.

  4. Kath napsal:

    >Strašně moc se mi líbí ta obálka a uvažuji už o objednání 🙂

  5. Anett napsal:

    >ahjooo proč u nas ty nejlepší knižky nevichazej fakt chci se přestehovat do Ameriky =D

  6. Artep napsal:

    Už vyšel druhý díl v češtině? Nevíte pod jakým názvem?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..