>Zlatý kompas jako film

>

Teď v sobotu bude u nás v televizi zfilmovaný první díl fantasy trilogie Jeho temné esence od Phillipa PullmanaZlatý kompas – a já si myslím, že je vhodná příležitost na to, abyste se o filmu a samotných knihách něco málo dozvěděli.

Knižní trilogie Jeho temné esence (nebo také Jeho šerá hmota) je ve světě čtenáři a kritiki přijímána docela rozpačitě. Proč to? Pullman veřejně hlásá, že je zarytý ateista a jeho knihy tak i vypadají. Někteří tvrdí, že je z nich výrazně cítit skeptický pohled na náboženství (zejména katolickou církev) a svět a že Pullman odrazuje mladé čtenáře od jakékoliv víry. Příběh knih je pořádná fantasy, kde vystupují mluvící daemoni (zpřízněné duše lidí ve zvířecím těle), létající divoženky, duchové a kouzla. Knihy nakladatelství většinou určují mladším čtenářům, ale Pullman je psal i pro dospělé.

Knihy v sérii
#1 Zlatý kompas (The Golden Compass)
#2 Jedinečný nůž (The Subtle Knife)
#3 Jantarový dalekohled (The Amber Spyglass)

První kniha se dočkala i své filmové podoby, která byla v Americe přijata poněkud vlažně a výdělky nebyly zrovna vysoké. Kdežto ve světě se film dočkal velkého ohlasu a obliby.

Vedle našeho světa existují i jiné světy, které se tomu našemu mnohdy podobají. Zlatý kompas k nim může ukázat cestu…

Některé odlišnosti jsou ovšem nadmíru pozoruhodné. Ve světě Zlatého kompasu má každý člověk svého daemona, který je součástí jeho duše, má podobu zvířete a existuje mimo lidské tělo. Mezi člověkem a jeho daemonem panuje nesmírně silné pouto: vnímají navzájem své myšlenky, nálady i pocity. V takovém světě žije jedenáctiletá Lyra Belacqua, sirotek vyrůstající na Jordánské koleji v britském Oxfordu. Jako malou holčičku ji sem poslal přísný strýček, badatel lord Asriel. Lyra to sice ještě netuší, ale její život se už brzy od základu změní. Podle dávného proroctví má právě ona rozhodnout o osudu nejen vlastního světa, ale i všech ostatních…

Zdroj: CSFD.cz

Trailer

Promo postery

Pár fotek z filmu

Knihy jsem dosud nečetla, film jsem taky ještě neviděla, takže neposoudím, jestli je to dobré nebo ne. Filmoví kritici nenechávají na filmu pomalu nit suchou a já si říkám, jak špatný může být film o viktoriánské Anglii, kde má každý člověk své vlastní mluvící zvíře, které ho charakterizuje? Nemyslím si, že to bude až tak tragické. Ano, možná to nebude nejlepší fantasy film všech dob, ale jestli se na něj kouká dobře, stojí za to, aby se na něj člověk podíval. V kuloárech se šušká, že by se fanoušci měli dočkat druhého filmu někdy v roce 2012, pokud se tvůrcům podaří vyřešit nějaké smluvní tahanice.

Ve filmu uvidíte Nicole Kidman, Daniela Craiga, Evu Green, Sama Eliotta a v hlavní roli Dakotu Blue Richards.

Jen taková menší poznámka – líbí se mi, že se Pullman hlásí k ateismu a vůbec mi nevadí, že jsou knihy obsahově proti náboženství. Nechci urazit žádného věřícícho, každý ať si věří v co chce, ale já jsem ateista a mám ráda podobně zaměřené knihy.

Oficiální stránky filmu
Oficiální profil na YouTube
Profil na IMDB
Profil na CSFD
Phillip Pullman

 

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

9 Responses

  1. Alena napsal:

    >Já jsem viděla ten film a musim říct, že mě nijak extra nezaujal, jako je hezkej, ale jednou mi to stačilo

  2. Willinda napsal:

    >Zlatý kompas jsem četla a i ten druhý díl, ale třetí díl jsem nedočetla, protože mě nějak nebavil. Film se mi docela líbil.

  3. Tarina S. napsal:

    >Zlatý kompas. Četla jsem všechny knihy a na filmu byla v kině. Líbilo se mi to. Jako nemůžu říct, že by se Pullman zařadil mezi mé nejoblíbenější autory, ale líbí se mi ten nápad a knihy taky nebyly špatně, ani film 🙂 Jen ty knihy byly někdy až moc… rozvláčné? Znáš to, takový to, jak čteš, tři stránky tak nějak přelétneš očima, ani si to neuvědomíš a stejně o nic nepřijdeš. Tomu odpovídá i tloušťka knih, ale jinak musím říct, že byly dobré, podle mne! 🙂 A film taky. Dobře se na něj koukalo, měl rychlý spád, dobrý scénář a herecké obsazení. Přiznávám se, možná filmu nadržuju, ale miluju všechny fantasy filmy, kde takhle hrajou roli zvířata! 😀 Takže když si chci zlepšit náladu, tak si udělám teplý čaj a pustím si Narnii, Zlatý Kompas nebo tak něco! :DD

  4. Kacennnka napsal:

    >Knihy jsem nečetla, ale líbil se mi film. Sice mě nijak nenadchnul, ale líbil se mi. Byl to zajímavý nápad, hlavně to s těmi _démony_ – další nový výraz pro toto slovo… 🙂

  5. Colleen napsal:

    >Knížky jsem milovala (bylo mi, hm, 15, 16, 17? Kdoví) a mám doma – kromě prvního, kterej jsem měla z knihovny a dneska už bohužel neseženu první vydání, aby mi to ladilo 🙁
    Film jsem neviděla a podle fotek jsem za to i ráda. Takhle jsem si "strýčka" opravdu nepředstavovala… 😀 (no co, potřebuju "hot" chlápka… vůbec to nezapírám :D)

  6. h.madlenka napsal:

    >Knihu jsem četla minulý rok a trvalo mi to hrozně dlouho; nějak mě to nezaujalo. Přišlo mi, že je to už zaměřené na mladší čtenáře, než jsem já. Na film se asi podívám; považuju to za stravitelnější formu; a navíc jsem zvědavá na Daniela Craiga 🙂

  7. h.madlenka napsal:

    >Ale jinak jsem někde četla, že se touhle knihou Pullman hlásí k tomu, že chce ZABÍT Boha. Nemám nic proti ateistům, ale přijde mi to jako hodně drsné tvrzení. Takováhle poselství ale ve filmech nebývají rozeznatelná, protože filmy jdou většinou hodně po povrchu.

  8. Syki napsal:

    >Já se ke knihám jednou možná dostanu 😀 A na film jsem teda zvědavá, pak vám poreferuju své pocity na FB.

    Jo, někde psali, že je Pullman pořádný ateista a nejradši by zrušil církev. Já říkám, ať si každý věří čemu chce, dokud mi svou víru nebude vnucovat. Ateisti většinou nemají problém s těmi, co v něco nebo někoho věří, kdežto věřící ano. Jen se podívejte, kolik válek vzniklo jen kvůli náboženství, jenom proto že někdo chtěl někomu vnucovat víru, anebo si myslel, že jeho víra je špatná. Táhne se to po staletí a potáhne se to dál. Já i jeho radikální postoj chápu a vůbec se mu nedivím.

  9. Barunie napsal:

    >Jen druhá kniha se jmenuje Jedinečný nůž ne Dokonalý. Film má jiné detaily a když ho uvidíte dříve než si přečtete knihu, pak máte štěstí. Ale naopak vám to strašně vadí. Jenže u téhle knihy mi to tolik nevadilo, protože film byl skvěle zpracovaný 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..