>RC review: Nádherné bytosti

>

český cover

Autor: Kami Garcia, Margaret Stohl

České datum vydání: 8.4.2011
Knižní série: Kronika prokletých zaklínačů
Díl: první
Žánr: fantasy, zaklínači
Nakladatel: Knižní klub
Česká anotace:
Ethan žije v městečku Gatlin v Jižní Karolíně celý život, stejně jako celé generace jeho rodiny. A jedno ví bezpečně – tady se nikdy nic nemění, nikdy se nic neděje. Pak se však objeví Lena Duchannesová a najednou není nic takové, jako bylo dřív. Ethan postupně zjišťuje, že výstřední, zvláštní, nešťastná a nesmírně přitažlivá Lena je z rodiny mocných Zaklínačů a o jejích šestnáctých narozeninách na ni má dopadnout kletba – kletba, která ohrožuje její život. Lenu a Ethana však k sobě váže hlubší pouto, než kterýkoli z nich tuší, a Ethan je možná Leninou jedinou nadějí.
Dvojice autorek

Nebývá zvykem, aby knihu pro mladé dospělé (ve světě nazývané Young Adult) napsaly dvě autorky.  A ještě nezvyklejší je, že se z knihy stane světový bestseller, který si po světě najde takhle širokou fanouškovskou základnu. Vypadá to, že se čarodějové opět začínají hlásit o slovo.

Fakta a fikce

VLC

Příběh knihy se odehrává v jednom malém velice konzervativním jižanském městečku jménem Gatlin, kde se všichni moc dobře znají, kde se nic neutají a kde nemají rádi nové věci. Místní komunita je zde velice dobře popsána. Ze stránek knihy cítíte až mírnou beznaděj z toho, jak dokážou být lidé zlí.

Zvláštní je, že se autorky rozhodly příběh z dnešní doby úzce proplést i s minulostí. Ať už je to jistými „výlety“ do minulosti, nebo samotným jižanským zázemím.

Pamatujete si ještě, jak jste se na škole učili o občanské válce ve Spojených státech? Že ne? Tak si uděláme rychlokurz… V občanské válce proti sobě bojovaly státy Unie (původní zakladatelské osady USA) a Státy konfederace (koalice jedenácti amerických států) – také se jí říká válka severu proti jihu. Tak co, už se chytáte? Většinou se říká, že válka vznikla kvůli tomu, že jižní státy odmítaly zrušit otroctví. V pozadí se ovšem skrývalo mnohem víc. Sever Ameriky byl tehdy spíše průmyslovější a na jihu se rozléhaly rozsáhlé plantáže, kde mimo jiné pracovali otroci přivážení převážně z Afriky. Jih se začal stávat autonomnějším, což se ve Washingtonu moc nelíbilo. A tak Unii posloužilo otroctví jako záminka pro napadnutí Konfederace. V této válce proti sobě kolikrát stály i rodiny. Mladí kluci šli do války kvůli něčemu, v co ani sami nevěřili, ale čest byla čest a ti, kteří dezertovali (alias z fronty utekli) byli kolikrát vyloučeni z rodin, komunit… A jeden takový příběh se začne prolínat i na stránkách této knihy.

Překlad
Vania Stoyanova

Knihu jsem četla jak v originále, tak i teď v české verzi. Překladu se chytnula Jana Jašová, díky které jsem si tolik zamilovala sérii Mediátor od Meg Cabot. Její překlad se od ostatních liší tím, že se nebojí používat hovorový, místy až slangový, jazyk. Sami víte, že co kousek státu, to jiné nářečí. V Americe tomu není jinak – na jihu se mluví krapet jinak než na severu. A tomu se svým způsobem překlad i blíží. Postavy rozhodně nemluví a nepřemýšlí spisovně, ale tak, jak jim prostě zobák narostl. Velké plus dávám za to, že všechna jména zůstala v originálním „znění“ a překladatelka se je nesnažila počešťovat. Nemám to ráda, vážně ne, protože pak se mi dost špatně čte o tom, že se nějaký Pepík Novotný rozhodl jít na bandu zaklínačů s holýma rukama. Ne, Pepíci mě neberou. A velké plus i za vtipné počeštěné verze – například u „Čmajzni & zdrhej“ jsem se musela zasmát.

Postřehy a pocity

Vania Stoyanova

Hlavním hrdinou knihy je Ethan Wate, který nedávno přišel o matku, jehož otec s ním moc nekomunikuje a raději se zavírá do své pracovny, kde údajně pracuje na své nejnovější knize a o Ethana se tak stará pouze jejich hospodyně Amma. Ethan je už unavený tím, že se v jeho městě lautr nic neděje a odpočítává dny, kdy z města odjede někam za školou. Už nějakou tu dobu se mu zdají hodně podivné sny, v nichž vidí stále jednu a tutéž dívku, které se snaží zachránit život. Jaké je ovšem jeho překvapení, když se dívka z jeho snů – Lena – objeví v jejich městě.

Lena Duchannes je jiná. A to se v Gatlinu nenosí. Stane se terčem nepřátelství už jenom proto, že je neteří podivína Macona Ravenwooda, který údajně ani nevychází z domu. Jenže ani na Leně není všechno zase až tak normální. Patří totiž do rodiny mocných zaklínačů. V každém potomkovi Ravenwoodovic klanu se na jeho 16. narozeniny probudí jeho pravé já a on se buď přikloní na stranu Světla nebo na stranu Temna. A jak to tak vypadá, Lena má spíše nakročeno k tomu temnu, i když se zuby nehty brání.

Vania Stoyanova

Hlavním mínusem knihy je pro mě ta neuvěřitelnost. Čeho, ptáte se? Je vidět, že Ethan je kluk, kterého napsala ženská (potažmo dvě ženské). Takového kluka aby člověk v reálném světě pohledal. Je to v podstatě holka v klučičím provedení, respektive kluk, jak si ho nejspíš většina holek představuje. Pro mě naprosto nereálný. Lena se sice tváří jako silná postava, ale většinu času v knize jen skuhrá nad tím, jak nechce přejít na temnou stranu a že neche podlehnout tlaku síly (moc jsem se dívala na Star Wars!)… a že by spolu neměli být, ale Ethan ji přesvědčuje, že to půjde. Jedním slovem drama.

Hodnocení
Celková zápletka knihy není vůbec špatná. Najdete si tu plno lidí, které můžete nesnášet a taky plno postav, které si oblíbíte. Jen mi místy přišlo, že je kniha spíše poslepovaná ze dvou knih – jedna s romantickým paranormálním podtónem a ta druhá zase historická. Mám ráda historické prvky v příbězích, ale tady mi to z podivného důvodu nějak neladilo. Ale tak, všichni nemůžeme mít rádi všechno, že.

VLC

Ve světě se kniha líbí natolik, že filmová práva odkoupilo studio Warner Bros. a už se pracuje na scénáři. Režie by se měl ujmout Richard LaGravanese, který má na kontě film P.S.:Miluji tě.

Vypadá to tak, že knih by v sérii mělo být pět. Ve Státech v blízké době vyjde třetí díl, my se českého překladu druhého dílu nejspíš dočkáme ještě letos.

Knize dávám 3 hvězdičky, a to za to, že mi některé věci prostě neseděly a protože jsem nejspíš náročnější čtenář. Přesto ji doporučuji těm z vás, kteří mají rádi čarodějné příběhy s prvky romantiky, historickým podtextem a akčnějšími věcmi.

Nádherné bytosti si můžete objednat na Knižním webu.

Chtěla bych touto cestou poděkovat Knižnímu klubu za poskytnutou reading copy této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

3 Responses

  1. Triss napsal:

    >čo ja viem, akosi nedôverujem viacerým autorom, ktorí píšu jednu knihu…

  2. Anry napsal:

    >Musím súhlasiť s Triss, mne to tiež nikdy akosi nesedí. Od dvoch autorov som čítala sériu Škola noci a Guernseyská literárna a koláčová spoločnosť a ani jedno ma príliš neoslovilo. Neviem si predstaviť ako sa môžu dvaja ľudia zosúladiť natoľko, aby napísali knihu. Každý má určitým spôsobom iné myslenie a inak by niečo vyjadril. Rovnako ani táto kniha ma nezaujala.

  3. Syki napsal:

    >Nasadily jste mi brouka do hlavy. Uvažovala jsem, jestli jsem někdy četla dobrou knihu z dílny dvou autorů a nemůžu si na žádnou knihu vzpomenout 😀 Nevím, jestli to vyznívá pozitivně 😀 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..