Unearthly

originální cover
Autor: Cynthia Hand
Originální název: Unearthly
Knižní série: Unearthly
Díl: první
Žánr: fantasy, andělé
Anotace na Goodreads: Na začátku tu byl chlapec stojící mezi stromy…
Clara Gardner se nedávno dozvěděla, že je z části anděl. Andělská krev proudící jí v žilách jí dělá chytřejší, silnější a rychlejší než lidé (označení, které jí už nenáleží), ale znamená to, že má i poslání. Něco, proč je na světě. Ale zjistit, co to je, není zrovna snadné.
Její vize o zuřivém spalujícím ohni a svůdného cizince ji dovedly do nové školy do nového města. A když potká Christiana, který se ukáže být klukem jejích snů (a to doslova), zdá se, že všechno zapadlo do svého místa – a zároveň zase až tak úplně ne. Protože na scéně se objevuje další kluk, Tucker, který působí na její méně andělskou stranu.
Zatímco se Clara snaží najít způsob, jak přežít ve světě, kterému přestává rozumět, dostane se do situace, kdy musí čelit nevidětelnému nebezpečí a volbě, kterou si nikdy nepředstavovala, že bude muset udělat – mezi poctivostí a podvodem, láskou a povinností, dobrem a zlem. Když se oheň z jejích vizí stane skutečným, bude Clara připravená čelit svému osudu?
Nakladatel: HarperTeen (EN verze)
Počet stran: 345 (EN verze)
Vazba: Vázaná i brožovaná (EN verze)
Vydání v USA: 4.1.2011
Vydání v ČR: prozatím nevyšlo
Moje hodnocení:

Moje hodnocení obálky:

Promo ke knize

Datum četby: 2 dny, leden 2011, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: No jak tohle bude pokračovat…

Oficiální stránky knihy

Můj názor (obsahuje spoilery):
Takhle kniha patří mezi neočekávanější autorské debuty tohoto roku. Těšila jsem se na ni od chvíle, kdy jsem si přečetla její anotaci. A ještě víc jsem byla natěšená, když jsem ji začala konečně číst. Proč jsem jí nakonec dala pouhé 3 hvězdičky? Ne, že by mě zklamala, byla dobrá… ale něco mi na ní nesedělo.

Clara se od své matky dozví, že je z části anděl a že jako taková má v  životě nějaké poslání. A to poslání se jí jednou ukáže ve snu. Ale v takovém, který sníte ve dne. Její vidění není úplné, přesto je velice silné. Myslí si, že musí někoho zachránit. Neví ale koho, ani kde je. Když na to konečně přijde, přestěhuje se celá rodina, aby Clara mohla naplnit svůj osud. Jenže ne všechno jde vždycky podle plánu, hlavně když se do všeho zapletou city.

Clara není zase až tak úplně klasická knižní hrdinka. Za prvé, je z části anděl a na svůj dobrý vzhled si za celý život zvykla spoléhat, proto je pro ni dosti nepříjemné, když se na nové škole nestane ihned středem pozornosti a není ihned v kroužku oblíbených. Za druhé, zamiluje se do cíle svého poslání. To by nebylo až tak divné, kdyby se Christian o ni nezajímal spíše jako o kamarádku. Za třetí, o své „andělskosti“ neví lautr nic. Tedy, ano, něco ví. Ale spíš jenom věci, které sama vypozorovala a vyzkoušela. A za čtvrté mi nepřišla vůbec průbojná. Působila na mě dojmem holky od vedle, která má nadpřirozené schopnosti a pěkně starou staromódní matku, která vám prostě nic neřekne, až už jde vážně do tuhého.

Pár věcí, které mi na knize neseděly:

  • Clařina matka – ví toho hodně a nic důležitého dceři neřekne, aby ji tak ochránila… Díky tomu ani vy nemáte ponětí, o co jde a tápete stejně jako hrdinka. To mi nebylo zrovna po chuti. Mám sice ráda tápání, kdy se snažíte v hlavě poskládat všechny částečky dohromady a vytvořit si nějakou představu o tom, co se děje. Tady mi to ze zvláštního důvodu vadilo. Byla jsem tou nevědomostí spíš podrážděná, než abych se snažila vykalkulovat zatajené informace.
  • Christian – nejdřív si myslíte, že má o Claru zájem, pak vás z toho zase vyvede, pak si zase myslíte, že jako něco bude, ale nic není… pak je dlouho ticho… a pak na konci zase něco. Zvláštní. Navíc mi nejde do hlavy, jak je možné, že jeden o druhém to-něco nevěděli.
  • Tucker – škoda, že už od začátku nehrál větší roli. Nejspíš bych se do něj „zabouchla“. Jeho vyobrazení je pro mě naprosto ideální – je starostlivý, pracovitý, dělá, že Claru nemá rád a navíc je kovboj! Ale připadalo mi, že jejich vztah jsem pozorovala jakoby za nějakou průhlednou stěnou. Vnímala jsem všechno, ale nijak výrazně se mě to nedotýkalo. Jen sem tam nějaká věc. K dobru autorce může být, že reakce Tuckera na hrdinčino tajemství byla adekvátní (ne, jako u Xaviera v Halo) a zasáhla mě.
  • celá ta věc s anděly – tak jo, něčemu rozumím, u jiných věcí mi zůstává rozum stát a ve své podstatě toho vím hodně málo. Každý má tajemství a málokdo jej chce odkrýt. Je tam plno nevyjasněných věcí a otázek, na které má autorka jistě připravené odpovědi – alespoň doufám. Připadalo mi to, jakoby místy ani Cynthia nevěděla, co se bude dít a proč to tak je. Anebo se mýlím a Cynthia to udělala právě tak a v pokračování se nebudu stačit divit.

Nejvíce na celé knize se mi líbil její konec. Řekla bych, že je to vůbec nejlepší část knihy. Vidíte, jak Clara bojuje sama se sebou i se svým posláním a jak všechno obětuje pro svou lásku. Ano, teprve tady mě Clara přesvědčila, že Tuckera vážně miluje a jsem zvědavá, jak se jejich vztah vyvine dál. Přestože ve mně kniha zanechala plno otázek, knihu doporučuju. Je to zase jiný pohled na andělskou tématiku.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Haiska napsal:

    >doufám že vyjde v češtině 😀 vypadá to hodně zajímavě a cover je moc hezký…

  2. Syki napsal:

    >Snad jednou vyjde a poku ano, tak doufám, že se stejným coverem, protože ten britský se mi tolik nelíbí jako ten americký 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..