The Iron Daughter

originální cover

Autor: Julie Kagawa
Český název: Dcera Železného krále

Originální název: The Iron Daughter
Knižní série: Iron Fey
Díl: druhý
Žánr: fantasy, víly, draci… a na ten zbytek si nějak nemůžu vzpomenout…
Anotace na Goodreads: Poloviční letní vílí princezna a poloviční člověk, Meghan, nikdy nikam nezapadla. Opuštěná zimním princem, o němž si myslela, že ji miluje, se stává vězněm Zimní vílí královny. Když je na obzoru válka mezi Létem a Zimou, Meghan ví, že pravé nebezpečí přichází od Železné víly, kterou na vlastní oči viděli jenom ona a jejích chybějící princ. Ale nikdo jí nevěří.
Horší ale je, že Meghanina vlastní kouzelná vílí moc byla jaksi… utlumena. Uvízla ve vílí zemi jen se svou duchapřítomností. Bylo by pošetilé věřit komukoliv. A spoléhat se na zdánlivého zrádce by mohlo být smrtící. 
Přestože se Meghan snaží přizpůsobit pravidlům hry, nemůže si pomoct a naslouchá šepotu svého lidského srdce…
Nakladatel: Harlequin Teen (EN), Knižní klub (CZ)
Počet stran: 359 (EN)
Vazba: Brožovaná (EN), Vázaná (CZ)
Vydání v USA: 1.8.2010
Vydání v ČR: září 2012
Moje hodnocení:

Moje hodnocení obálky:

Datum četby: 3 dny, leden 2011, v angličtině

Reakce bezprostřeně po dočtení knihy: No to se nám pěkně rozjíždí…

Oficiální blog autora

Moje hodnocení (obsahuje spoilery):
Po tom, co jsem si přečetla tu prémiovou část před samotným dějem knihy druhé, tak nějak jsem od druhého dílu očekávala víc. Mermomocí jsem chtěla v té knize konečně objevit tu 4. a 5. hvězdičku. Chtěla jsem být konečně stejně unešená jako jsou Seesen a Judit a snad i Nicole… a kdoví kdo ještě… Jenže tak nějak se mi  to nepovedlo. Kniha to u mě dotáhla pouze ke čtyřem hvězdičkám.
Nějak se i cítím provinile, že se mi to až tak strašně moc nelíbilo a nejsem tím naprosto unešená. Asi to u mě bude vážně nějaký ten vílí blok 😀 
Ale k samotnému ději knihy. Meghan je vězněm na zimním dvoře, Ash skoro hned po jejich příchodu někam zmizel a vůbec se k ní chová nějak moc odtažitě. A tady se mi to začalo nelíbit. Možná, kdybych vážně nečetla to mezi-knižní-cosik… možná by mě ten Meghanin stav tolik neštval. Jenže on mě štval. Hodně.

Nelíbilo se mi, jak si Meghan začala o Ashovi myslet hned to nejhorší jenom proto, že ji přehlížel a necukroval s ní. Holka jedna hloupá! Kolikrát to ještě budou omýlat, než to pochopíš? Vztahy mezi Létem a Zimou jsou zakázané. Kdyby na ten váš vztah někdo přišel, bylo by po vás obou! OMG! Vzpamatuj se a přestaň se litovat a utápět v pitomých myšlenkách o tom, jak to na tebe jenom hrál. Hysterka jak hrom. Začala mi silně připomínat nervové zhroucení Belly v New Moon. I mně bylo hned jasné, že to Ash takhle hraje, protože musí. Vážně, stále nechápu, co ten kluk na ní vidí. Možná je jenom hloupoučká naivní holka… ale leze mi tím na nervy.

Tohleto její podezření se s Meghan vlastně táhne celou knihu. Navíc se ještě začne rozhodovat mezi Puckem, který se v jednom důležitém momentu objeví, aby jí zase zachránil zadek, a Ashem, který se s ní „rozešel“… Některé momenty (jako například školní ples) byly v knize hlavně pro efekt a pro připomenutí, že Meghan patří na střední školu. Některé mi zase připomínaly Pretty Woman (když Meghan vezmou nakupovat a ke kadeřníkovi a udělají ji ještě krásnější), jiné zase úplně jiné knihy. Kniha je opět dějově hodně akční. Místy mě mrzelo, že jsem dokázala uhádnout, co se bude dít a kdo je ten onen tajemný muž. Možná jsem až příliš kritická, ale pocity jsou pocity.

Meghan se bohužel neřadí mezi mé oblíbené postavy. Na můj vkus se moc lituje, přemýšlí někdy o úplných ptákovinách a je slabá. Líbí se mi, že se dokáže vzchopit a bojovat, nejen o mír, ale i o Ashe… ale ta negativa u ní pro mě spíš převažují. Vždycky budu TEAM Ash. Puck není špatný, ale není to Ash. A navíc… může být vtipný a pohotový jak chce… ale nejde mi do hlavy, na co celou tu dobu čekal. Až teď Meghan vyjeví své city? Proč až teď? Protože se na scéně objevil někdo jiný, co…

Přesto si myslím, že se Julii opět povedlo něco krásného. A i když nejsem fanoušek její série, přečtu si i třetí a nově oznámený čtvrtý díl. Konec třetího dílu totiž skončil velice zajímavě a já jsem zvědavá, jak to bude pokračovat. A ještě víc mě navnadily komentáře holek ohledně jistých pasáží v knize… Třetí díl s názvem The Iron Queen vychází 1.února 2011.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..