Knihomolova chvilka

Alias pár novinek, informací a vůbec vesměs mých dřystů, kterými vás mám v úmyslu teď chvíli oblažovat.

Momentálně mám mezi zkouškami jednu volnou chvíli, abych konečně sepsala můj informační článek. V hlavě si ho sepisuju už dlouho a teď konečně nadešla ta chvíle, kdy veškeré své myšlenky vyhodím ven a budu pozorovat, jak velkou spoušť nadělají.

Upozornění: Článek měl být původně krátký a čistě informativní, ale když já začnu psát, nikdy to nedopadne tak, jak bych si představovala.

Se začátkem roku jsem toho rozjela docela dost. Rozhodla jsem se účastnit různých zahraničních challengí, jejichž přehled můžete vidět vpravo v menu. Kromě toho sama jednu pořádám. Pokud jste se do naší challenge Cestujeme s hrdiny ještě nezapojili a chtěli byste, směle do toho! Já ještě pořád svůj „oficiální“ příspěvek na toto téma nenapsala… ale brzo napíšu. Kromě challengí jsem od nového roku rozjela i několik mých i cizích meme. Nevím, jestli je na mém blogu rádi vidíte či nikoliv, jestli vám vůbec k něčemu jsou nebo ne… každopádně mě baví 🙂 A doufám, že mě ještě dlouho bavit budou.

Co jsem nově na svém blogu udělala? Na požádání jsem vytvořila kolonku Hvězdičková policie (nachází se pod Systémem hodnocení knih v menu), kde najdete knihy rozřazené podle mého hvězdičkového ohodnocení. Proč jsem to neudělala hned ze začátku? Inu, nechtěla jsem vás příliš ovlivňovat a vtloukat vám do hlavy, že kniha za tolik a tolik hvězdiček stojí, protože si to tak myslím já. Veškerá hodnocení a reviews na tomto blogu jsou čistě mé SUBJEKTIVNÍ myšlenky a pocity. Neustále dokola říkám, že každý máme jiný vkus na knihy a každému z nás se líbí něco jiného. Mně se taky v patnácti líbilo něco jiného, než se mi líbí teď, nebo než se mi bude líbit v pozdějším věku. Už teď někdy, když si zpětně přečtu některé své review jenom nad sebou kroutím hlavou, protože nechápu, jak jsem mohla něco tatkového sepsat. Ale víte co? To k tomu všemu patří. Nebudu své review měnit, nebudu je přepisovat, nechám je tak… Je na nich krásně vidět, jaké pocity jsem měla z knih po té, co jsem je přečetla a jak na mě působily. Veškeré své recenze píšu dopředu a postupně je dávám publikovat. Snažím se v nich zachytit své aktuální pocity z celého příběhu a poskytnout vám tak co nejbližší „popis“. Zjistila jsem, že se i mé recenze mění. Už v nich tolik nespoileruju, takže se nemusíte při jejich čtení bát, že vám prozradím něco, co by vám zkazilo celou knížku (pokud jsem to někdy někomu provedla… protože i tak se mi zdá, že zase až tak moc spoileroidní nebyly). Jestli je to dobře? Možná ano, možná ne. Píšu, jak to cítím a to je pro mě důležité. A pokud někoho z vás moje recenze nalákala k přečtení si oné mnou recenzované knihy, pak mě to jenom těší. A teď máte možnost projet si knihy podle hvězdiček 🙂

K dalším bodům: Pokud jste se rozhodli odebírat novinky přímo na email pomocí FeedBurneru, tak mě to také moc těší. Pár vás tam už mám a sama jsem zjistila, že po přihlášení a aktivování tohohle odběru vám na email chodí přímo mé uveřejněné články a vypadají docela dobře. Ale vidím tam i pár lidí, kteří se sice k odběru přihlásili, ale neaktivovali si odebírání. Takže pro ty, kteří se mi tam přihlásili, ale diví se, že jim na email vůbec nic nechodí – musíte si odběr ještě aktivovat. Po přihlášení vám musel přijít email s dotazem, jestli si přejete potvrdit aktivaci a ano, nejspíš byl anglicky. Pokud jste ho už nesmazali, zkuste pohledat v došlé poště. Pokud jste ho smazali a stále stojíte o novinky chodící vám na email, zkuste se zaregistrovat znovu. Jestli to nepůjde, napište mi email (sykorova.p@gmail.com) a něco s tím uděláme. Nechci zklamat své věrné čtenáře, kteří chtějí číst mé články i v emailu! Už jsem vám říkala, že jste skvělí?<

Nedávno jsem objevila pár nových blogařů z našich luhů a hájů. Ne všichni se pravidelně věnují blogování o knihách a někteří třeba teprve začínají. Doplnila jsem jejich blogy do svých odkazů. Jestli i vy máte blog, na němž píšete o knihách, můžu vás tam přihodit taky. Za předpokladu, že i vy na mě budete odkazovat u sebe. Třeba vás to blogování o knihách bude bavit a bude vás to bavit dlouho natolik, že si také časem vytvoříme knižní blogovací komunitu 🙂 Ale to je hudba budoucnosti…

Pravidelných čtenářů přihlášených pomocí GFC Follower mám momentálně 12 a moc mě to těší. Třeba se vás časem přidá víc a i já budu moci udělat soutěž k oslavě mého stého followera. Co se soutěží na mém blogu týče, budou. Až budu mít v klidu po zkouškách a vymyslím si, jaké budou. Takže se snad máte na co těšit.

Pokud jste si toho nevšimli, což by nebylo tak divné, přidala jsem nově na svůj blog odpočet do svého prvního Blogoversary. Co to je, říkáte si? Jde o výraz, který označuje narozeniny blogu. Takže můžete sledovat, za jak dlouho můj blog oslaví své první narozeniny. Hip hip hurá! A jakmile oslavím první narozeniny, budu pro vás mít připravené velké překvapení.

Počítadlo mi ukazuje krásné počty. Denně vás sem chodí cca 150. Jenže si teď nejsem jistá, jestli jde o počet zobrazení stránky, či snad přímo o počet uživatelů. Statistika na bloggeru mi zase ukazuje denní návštěvnost průměrně 230… takže nemám nejmenší páru, kde leží pravda, přesto to jsou pro mě krásná čísla. Děkuju vám. Nově jsem si tam přidala i zjišťování zemí návštěvníků.

Omlouvám se, že recenze nepřibývají jako mávnutím proutku, ale mám i osobní život a neležím jenom zavalená v knížkách. Navíc mám ještě zkouškové a jakmile opadne sníh, vyletím ven, protože sedět doma mě neskutečně užírá. Ale nebojte se, budu se o svoje miminko stále starat. Nevím, jak je to u holek, ale nějak se pro mě to knižní blogování stalo takovou menší drogou a děsně mě to baví.

No, ale tenhle článek jsem původně napsala úplně z jiného důvodu. Chtěla jsem vám napsat  pár nových věcí, které jsem si vymyslela a někdy v budoucnu je na blogu snad uvidíte. Mám několik nových nepravidelných rubrik. Jedna z nich je Věci, které jsem se naučila z knih, kterou jsem už začala průběžně publikovat. Další věc, která se už průběžně ukazuje na blogu je První kapitola, kde ukazuju první kapitoly připravovaných knížek. Každý měsíc budu vydávat soupisku knih, které zrovna tento měsíc vycházejí. Můžete je najít v rubrice Vychází v 2011. Jde o vycházející publikace v Česku, na Slovensku a v zahraničí. Půjde o takové každoměsíční připomenutí knih, po kterých se můžete dívat v knihkupectvích. Jinak postupně doplňuju soupisky vycházejících knih autorů a autorek v menu. Filmová adaptace je rubrika, v níž se věnuju filmům a seriálům, které byly nebo teprve budou natočeny podle našich oblíbených (či vůbec neznámých) knih. Seznam filmů, které se připravují, můžete najít v mé nové sekci Movies. Seznam budu taky průběžně upravovat, doplňovat a tak vůbec.

V rubrice Hostující recenze bych chtěla dát možnost vám všem, kteří byste měli zájem o tom sepsat třeba nějakou recenzi a chtěli byste ji publikovat tady. Nevím, nakolik tohleto bude u vás mít ohlas, nebo naopak ohlas mít nebude, každopádně zkusit se má všechno. Třeba budete mít zájem. Časem vydám článek s formulářem, pomocí kterého se budete moci přihlásit. Pak z nich pomocí Random.org vyberu jednoho z vás a později publikuju recenzi.

Měsíčně se u mě budou objevovat tyto rubriky:

  • Paperback vs. Hardcover – budu posuzovat, zda se mi víc líbí obálka paperbacku nebo hardcoveru stejné knihy
  • CZ vs. SK cover – posouzení české a slovenské obálky stejné knihy
  • USA vs. UK cover – která obálka knihy se mi líbí víc
  • Film vs. Kniha – plno knih je zfilmovaných, z několika filmů se stala i kniha. Jenže která z těchto dvou možností je lepší?
  • Na slovíčko s… – alias rozhovor s knihomolem z našich řad. První na paškálu bude Luu… Určitě se strašně těší, až jí pošlu své vytuněné a děsně nudné otázky.
  • Pojmy – alias to, o čem jsem mluvila už někdy dávno a ještě pořád jsem s tím nic neudělala…
  • Knihy měsíce – strašně těžko se mi za celý rok rozhoduje, která kniha je nejlepší, nejhorší a tak vůbec… proto jsem si řekla, že budu měsíčně uvěřejňovat knihy, které byly nejlepší, nejhorší, překvapením, zklamáním a tak dále… Mám totiž ráda moc knih a nikdy vám nejspíš neřeknu, která kniha je má nejoblíbenější.

To by možná už mohlo být všechno, co? Už tak jste přeinformovaní až až. Ale co, potřebovala jsem se s vámi o to podělit… Doufám, že vás něco z novinek zaujme 🙂

 

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

5 Responses

  1. Nicole napsal:

    >Dean? 😀
    Jo, a vy ještě máte sníh? Závist!

  2. Syki napsal:

    >Jop, sníh máme 🙂 Zase včera a dneska něco napadlo…

    A jedině Dean 😀

  3. Luu napsal:

    >CZ vs. SK cover – posouzení české a slovenské obálky stejné knihy

    *vybuchla do strašne hlasného a ne-etického smiechu*

    Pekne, teším sa hlavne na tie coverové rubriky a na Knihu mesiaca 🙂
    A áno, strašne sa na tvoje otázky teším! 😀

  4. Syki napsal:

    >Luu, možná mi to neuvěříš, ale to sepisování otázek mi nějak dlouho trvá. Pořád si říkám "Neee, to je blbá otázka…" a tak si to neustále promazávám a tak dále… Ale ty se těch otázek dočkáš! Věř mi! 😀

  5. Luu napsal:

    >:D Ja sa teším aj na blbé otázky… 😀 Teda… prosím si aspoň jednu úplne odveci 😀 Mám rada odveci otázky 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..