Clockwork Angel

originální cover
Autor: Cassandra Clare
Originální název: Clockwork Angel
Knižní série: The Internal Devices
Díl: první
Žánr: fantasy, lovci stínů, démoni, upíři, čarodějové
Anotace na Goodreads: Magie je nebezpečná – ale láska je stále mnohem nebezpečnější.
Když šestnáctiletá Tessa Gray přepluje oceán, aby našla svého bratra v Anglii, v době vlády královny Viktorie, něco děsivého na ni číhá v londýnském podsvětí, kde se potkloukají upíři, vlkodlaci a další nadpřirozené bytosti. Jedině Lovci stínů, bojovnící předurčeni zbavit svět démonů, je dokážou postavit do latě a zařídit pořádek.
Unesena tajemnými Temnými sestrami, členkami organizace, která si říká Klub Pandemonium, se brzy Tessa dozví, že sama patří mezi členy podsvětí a že ovládá vzácnou schopnost: schopnost proměny v jinou osobu. Ba co víc, Magistr, tajemná osoba, která vede Klub, se nezastaví před ničím, jen aby dostal Tessu i její schopnost.
Bez přátel a jako lovná zvěř najde Tessa útočiště u Lovců stínů v londýnském institutu, kteří přísahali, že jí pomůžou najít bratra, pokud použije svou schopnost v jejich prospěch. Brzy se ocitne mezi dvěma nejlepšími kamarády: Jamesem, jehož křehká krása skrývá smrtící tajemství, a modrookým Willem, jehož uštěpačné vtipy a kolísavá nálada drží všechny na vzdálenost paže… všechny kromě Tessy. Jejich hledání je přivádí hluboko do srdce tajemného spiknutí, které by mohlo zničit Lovce stínů a Tessa zjišťuje, že si možná bude muset vybrat mezi záchranou svého bratra a pomocí přátelům zachránit svět… a že láska může být tou nejnebezpečnější magií ze všech.
Nakladatel: Margaret K. McElderry (EN verze)
Počet stran: 479 (EN verze)
Vazba: Vázaná i brožovaná (EN verze)
Vydání v USA: 31.8.2010
Vydání v ČR: prozatím nevyšlo
Moje hodnocení:

Moje hodnocení obálky:

Promo ke knize

Datum četby: 2 dny, leden 2011, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: O-můj-bože…

Můj názor (obsahuje spoilery):
Knihu jsem si zběžně projela už v minulém roce, ale nějak jsem neměla čas se do ní a do jejího světa pořádně ponořit, proto jsem se rozhodla pustit se do ní znovu a zjistit, jestli je nová knižní série z pera Cassie stejně dobrá, jako ta předchozí. A víte co? Je.

Ze začátku jsem ale měla tak trochu problém se do knihy a nového příběhu dostat. Přece jenom mám ještě docela dost zažitou původní sérii Nástrojů smrti a vůbec vztah Clary & Jace. Říkala jsem si, že přece není možné, aby byl nějaký kluk lepší než Jace. Jace je BŮH… *odkašle si* No dobře, jsem tak trochu mimoň, ale je mi to úúúplně jedno. TEAM JACE!  Nejspíš i to je důvod toho, proč jsem se prvními kapitolami místy těžce prokousávala a nějak si nemohla zvyknout na jiné hrdiny, jinou dobu… Pamatuju si, že něco podobného jsem prožívala i u Města z kostí. Ale pak jsem se do toho dostala. A páni. Mám ráda příběhy odehrávající se v minulosti, v Anglii a ve viktoriánské době. Pro mě se jedná o ideální kombinaci.

Tessa pochovala svou tetu, která se o ni a jejího bratra starala a vydává se z Ameriky do Londýna, za bratrem, kterého už dlouho neviděla a který jí jako jediný příbuzný na světě zbyl. Jenže v Londýně na ni její bratr nečeká. Objeví se tam dvě velmi divné dámy. Ty jí sdělí, že je pro ni její bratr poslal. Tesse se to zprvu nezdá, ale po té, co si přečte jeho průvodní dopis, nechá se jimi odvést. Velká chyba. Děsivé sestry ji po šest týdnů drží v jednom z londýnských domů, kde ji nutí k tomu, aby začala používat své nadpřirozené síly, o nichž ani nevěděla, že je má. A tady na ni právě jednoho dne narazí Will. Tedy… spíše ho Tessa sejme vázou, když najednou uprostřed noci vleze do jejího pokoje. Od této chvíle se začíná rozjíždět pořádná akce.

Celá zápletka knihy se mi líbí. Tentokrát je hlavní hrdinkou dívka se zvláštní schopností, která se mezi podobně nadanými bytostmi nachází velice zřídka. A jelikož nemá kam se vrtnout, nalezne své útočiště v londýnském institutu, který vede Charlotte Branwellová spolu se svým vynalézavým manželem. V institutu pobývají i další mladiství – již zmiňovaný Will, dále pak Jem a Jessamine. Všichni tři jsou stejně jako Tessa sirotky, zdá se. Jessamine nemá nejmenší chuť stát se někdy v budoucnu Lovkyní. Jediné, co od života vážně chce, je milující manžel a rodina. Jem má své vlastní temné tajemství, jehož účinky jej pomalu zabíjí. Je chytrý, vnímavý a spíše tichý typ. A pak je tu William. Jedna velká otázka. Myslela jsem si, že nemůžu najít nikoho lepšího než je Jace, že? William není lepší, ale je na stejné a přitom jiné úrovni jako Jace. Will mi strašně připomíná pana Rochestera z Jany Eyrové. Uráží koho může, užívá život plnými doušky a bojuje jako zvíře. Přitom má i jemnou stránku. Takovou, která vyplyne na povrch v momentě, kdy jde o život jeho nejbližším. Jinak je dobře schovaná pod maskou lhostejnosti. A nepřitahuje jenom mě, ale i Tessu. Co říct k Tesse? Sem tam mi lezla na nervy, sem tam jsem jí fandila. Působí na mě stejně jako Clary. Nezbožňuju ji a nechci být jako ona, ale mám ji ráda. Líbí se mi na ní, že má ráda knihy 🙂

Plno čtenářů říká, že má kniha další milostný trojúhelník: Jem – Tessa – Will. Já to spíš vidím pouze na vztah Tessa & Will. Jem je sice fajn, ale nějak necítím, že by s Tessou mohl tvořit pár. Tudíž TEAM WILL. Nejenom proto, že je sexy, chytrý (hodně čte! jako vážně! ale vůbec to nedává najevo…),  vtipný, sarkastický, vražedný a tak vůbec… Je to prostě Will.

Já vám mám takový dojem, že Cassandra se spíše soustřeďuje na vykreslování mužských protagonistů příběhu, do kterých vkládá strašně moc a ty hlavní ženské jen dokreslují celý příběh. Každopádně celá koncepce příběhu je moc dobrá. Opět se ukázalo, že Cassie vážně umí. V některých momentech jsem zůstávala bez dechu, v jiných jsem peprně nadávala. Stejně jako většina dalších jejích věrných čtenářů jsem do nové série vkládala plno nadějí. Zpočátku jsem byla zklamaná, viděla jsem to na 3 hvězdičky a říkala jsem si, že už to není ono. Neustále jsem obě série srovnávala. A tak to dělali snad všichni, kteří četli nejprve sérii Nástroje smrti. A snad díky tomuto srovnávání pak většina z nich byla spíše zklamaná. Jak už jsem se přiznala, i u mě to bylo stejné. Ale já jsem pak srovnávat přestala a ponořila se do příběhu. Jestli bude tahle série lepší než ta původní? Těžko říct. Dle mého názoru jde o dva zcela různé příběhy, které jsou založeny pouze na stejném pozadí. A pokud se druhý díl ponese ve stejném duchu a bude mít spád, máme nakročeno na další úžasnou knižní sérii.

Zasloužených 5 hvězdiček a všem prequel vřele doporučuju. Druhý díl s názvem Clockwork Prince se objeví 30.srpna 2011. Jestli se můžeme čekat i na českou verzi knihy? Prozatím se neví. Mladá fronta se vyjádřila v tom směru, že se teprve uvidí. Tak doufejme, že na sebe překlad nenechá příliš dlouho čekat.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

4 Responses

  1. Anonymous napsal:

    >Ahoj, vyjde tahle knižní série v češtině, nebo nemám čekat na překlad a mám se prokousat opět originálem? předem dík za odpověď

    PS: tyhlé stránky jsou boží :)!

  2. Syki napsal:

    >WOW! Mám boží stránku! To si budu muset někam zapsat, protože to člověk hned tak "nevidí"! 😀 Každopádně díky 🙂

    Mladá fronta prozatím neplánuje vydat Clockwork angel v češtině. Výjádřili se v tom smyslu, že si nejdříve počkají, jakou návratnost a zisk bude mít série Nástroje smrti. Počítám ale, že s připravovaným filmem,, brzo vypukne další fanouškovské šílenství a oni ještě rádi brzo sáhnou po překladu. Takže bohužel teď nedokážu říct, jestli a kdy ji přeloží, ale myslím, že se k tomu nakonec dostanou. Pokud nemáš problémy s angličtinou, zkus si knihu přečíst v originále 🙂

  3. Kacennnka napsal:

    >Sice jsem ještě nečetla tvoji recenzi (protože se vždy dozvím něco co nechci vědět ;)), ale podle anotace mi to hodně připomíná Nástroje Smrti… 🙂

  4. Syki napsal:

    >Jop, ono to je v podstatě prequel k Nástrojům smrti 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..