Strange Angels

originální cover
Autor: Lilit St. Crow
Originální název: Strange Angels
Knižní série: Strange Angels
Díl: první
Žánr: fantasy, upíři, dhampýři, vlkodlaci, zombie
Věková hranice: 15+ (obsahuje sprostá slova)
Anotace na Goodreads: Dru Anderson má něco, co její babička vždycky nazývala „dotek“.
(Přijde vhod, když se svým otcem cestujete z města do města a lovíte duchy, upíry, vlkodlaky a občas i zombie.)
Ale když její otec zemře – přesto stále chodí – Dru ví, že je další na řadě. A co je horší, má tu dva kluky, kteří stojí o její pozornost a nemají v plánu nechat Dru jít někam samotnou.
Zjistí Dru, jak moc zvláštní je, dřív než se postaví tváří-v-tesákům s tím, co ji loví?
Nakladatel:Penguin Group (EN verze)
Počet stran: 293 (EN verze)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN verze)
Vydání v USA: 14.5. 2009
Vydání v ČR: ještě nevyšlo
Moje hodnocení:
 

 
 

Moje hodnocení obálky:

 
 

Promo ke knize

 
Datum četby: prosinec 2010, 3 dny, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: páááni… nová Rose!

Oficiální stránky knihy
Oficiální blog autora

Můj názor (obsahuje spoilery):
Dru od svých pěti let, kdy jí zemřela matka, žila se svým otcem u babičky doma. Ale když jí zemřela i babička, začala s otcem cestovat z města do města… a zabíjet veškeré špatné exempláře Skutečného světa. mám na mysli poltergeisty, důsledky woo doo, vlkodlaky, zombie a spoustu další havěti, která se nejraději živí obyčejnými lidmi. Jenže když se jednou její otec vrátí z akce krapet mrtvý… přesto stále chodící… Dru ví, že zůstala na všechno sama.

A tak po té, co zabije svého otce-zombie, hledá místo, kde by se mohla na chvíli, než ta bolest v srdci přestane, schovat. Narazí na svého spolužáka ze školy, Gravese, který jí nabídne místo pro přenocování. Jenže jako by si Dru všechno nadpřirozené a nebezpečné samo vyhledávalo… Graves skončí pokousaný vlkodlakem a svět Dru se zase o trochu víc zašmodrchal.

A jako by toho už tak nebylo málo,  na scéně se objevuje Chritophe, který je nějak zapletený do smrti jejího otce a který tvrdí, že Dru je velice, velice důležitá..

~ … ~

Na tuhle knižní sérii jsem narazila na webu Vampýrské akademie Richelle Mead. Sama Richelle napsala „lákací větičku“ na obálku knihy. Dala jsem se do jejího čtení těsně po dočtení The Iron King, ze kterého jsem byla víceméně rozpačitá. A jsem ráda, že jsem se do čtení dala. Kniha si mě naprosto získala a řadím ji mezi své nejoblíbenější.

Dru jsem si okamžitě po přečtení prvních pár stran zamilovala. Není to typická hrdinka podobně zaměřených knih. Ano, ve Skutečném světě se pohybuje už nějaký ten pátek, ale vždycky v jejich likvidaci hrála pouze sekundanta. Hlavou všech operací byl vždycky její otec. A teď je z něho zombie a ona ho musí zabít, jinak on zabije ji.

Na knize se mi hodně líbí její jazyk. Přesněji řečeno jazyk, jakým mluví hlavní hrdinové. Jsou to teenageři a jako takoví mají pěkně vytříbený slovník. Sprostými slovy a výrazy se v této knize opravdu nešetří. Jestli to někdy přeloží do češtiny, zajímalo by mě, jak si poradí se slovy jako fuck, shit, crap a tak dále… Vážně bych chtěla vědět, jestli to přeloží doslovně. Měli by, protože bez tohohle slovníku už by to nebylo ono. Když si totiž představím, že po mně jde zapáchající rozpadající se tělo zombie nebo rozběsněný hořící pes v závěsu s vlkodlakem, řvala bych hrůzou jako na lesy a zdrhala, co by mi nohy a síly stačily. A přesně tohleto Dru  totiž dělá. I když se přitom snaží po pronásledovatelích střílet ze zbraně a zachránit si tak holý život.

Tohle mi totiž na některých jiných knihách vadí. Jak se někteří hrdinové s odhalením věcí, o nichž před tím neměli vůbec páru, vyrovnávají. Nejsem si jistá, jestli jsem v některé knize četla, že by nikdo takhle krutě nadával, křičel a utíkal… Sama v reálu málokdy sprostě zanadávám (jen když už jsem řádně vytočená), ale tady jsem se s tím naprosto sžila.

Líbilo se mi, jak si Dru neustále v hlavě přehrávala veškeré rady, které ji kdy dal otec či babička… veškeré možné informace, jen aby se udržela při životě a aby udržela později při životě i Gravese. Naprosto mě dostalo tohleto:

“Answer this question very carefully, kid. Are you a virgin?”
The silence was so long I thought I was going to have to ask him again.
“What the hell?” He sounded honestly perplexed.
“Yes or no? Are you a virgin?” I lost control halfway through. My voice spiraled up into a scream.

He flinched, and I ached to hit him. I wanted to hit something, that’s for sure. I wanted to do something instead of just stand there and threaten him.
“Son of a bitch answer me!” My voice bounced off the walls, made the whole room whirl around me. My blood pounded in my ears. Adrenaline poured through my blood, copper winding me tighter and tighter.
“ Yes!” he screamed back. “Yes, I’m a fucking virgin, don’t shoot me goddammit fucking please! ”
I froze. My fingers were cramping outside the trigger guard.

(Jestli tomu nerozumíte, dejte si to do Google Translate)

Upřímně, nevím, jestli jsem TEAM GRAVES nebo TEAM CHRISTOPHE. Oba dva mám ráda, oba dva bych si s Dru dokázala představit. U Gravese krásně pozorujete, jak se z kluka stává muž, jak má Dru moc rád a jak jí pomáhá a chrání. U Chritophea chvíli vůbec nevíte, na čem jste. Je na světě nejspíš už dlouho, protože toho ví a umí až nebezpečně moc. A je na něm vidět, jakou starost má o Dru a nechce, aby se jí něco stalo. Navíc mám slabost pro jeho druhý jazyk, jímž Dru častokrát oslovuje.

Připomíná mi to hodně Jesseho z Mediátora od Meg Cabot, ten taky Suze oslovoval querida (=miláčku). Chritophe Dru oslovuje malý ptáčku.. nebo princezničko… Až teda na to, že to málokdy říká anglicky, spíš polsky. No, každopádně máme my, Slované, oproti pouze anglicky mluvícím lidem výhodu. Porozumíme tomu, co Chritophe Rose říká.

A jelikož mám slabost pro bad mysterious boys, nejspíš se trochu víc přikláním na stranu TEAM CHRISTOPHE, i když pevně rozhodnutá vůbec nejsem. Hlavně po té, co jsem si přečetla druhý díl, na jehož recenzi se můžete zase brzo těšit. Na třetí díl se už také chystám a odpočet do vydání dílu čtvrtého, který má vyjít 19.4.2011, mám v menu. Jsem velice zvědavá, jak celá série skončí a doufám, že se dočkáme i jejího českého překladu.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

4 Responses

  1. Anonymous napsal:

    >Ahojky dnes jsem na tvoji stránku narazila poprvé a náhodou, ale musím ti říct, že je to fakt bomba, nikdy jsem žádné takovéhle stránka nenašla a myslím, že tahle je prostě skvělá.A aby jsi veděla tak píšu svůj historicky první komentář, nebo myslím alespoň nějáký podstatný komentář a asi nejdelší. Nikdy jsem totiž neměla potřebu tohle dělat, přišlo mi to beze smyslu psát pořád o tom samém jako ostatní, ale pak jsem si uvědomila, že píšu o něčem trochu jiném. já miluju čtení vždycky jsem ho zbožňovala a myslela jsem si, že mám docela přehled ve fantasy, ale po přečtení některých tvých úryvků nenacházím slov, myslím, že díky tobě budu mít o hodně rozšířený obzor o fantasy knihách a za to jsem jen ráda. Proto ti za tyhle stránky velmi děkuji.

  2. Syki napsal:

    >Milá anonymní, děkuju za pochvalu! Hodně si jí cením 😀 Knih s fantasy tématikou je hodně, opravdu hodně. O plno z nich ani já nevím, ale ráda je neustále objevuju 🙂 Budu ráda, když ke mně budeš i nadále "chodit" a ještě radši budu, když mi i něco napíšeš 🙂

  3. Anonymous napsal:

    >Ahojky, tk jsem tady zase :D, včera jsem projížděla spoustu knížek, ale popravdě jich máš tady tolik, že jsem to ani nestihla a díky tobě si začnu psát pořádnej seznam co si musím určitě přečíst 😀 pohužel k mý smůle je ještě většina těch knížek v angličtině a já moc zdatný angličtinář nejsem, ale díky tobě jsem se rozhodla, že to alespoň zkusím, ale pohužel nemám vůbec ponětí, kde bych si to mohla na internetu přečíst, jelikož s tim nemám žádný zkušenosti. Myslíš, že by jsi my mohla poradit kde nějáký takový stránky najít? byla bych ti moc vděčná 😀 A ještě jednou ti musím říct, že tvý stránky jsou vážně skvělý 😀

  4. Syki napsal:

    >Plno knížek co tu mám bude u nás letos nebo v příštích rocích vycházet i v češtině – podívej se na mou soupisku tady na boku (Oblíbené knihy u nás). U některých z nich jsou napsané měsíce a roky plánovaného vydání. Ale jinak jsem ráda, že jsem tě inspirovala ke zkoušce čtení knih v angličtině. Ze začátku to možná moc nepůjde, ale nevzdávej to a zkoušej dál. Pak ti to půjde líp. Některé knihy mají těžší angličtinu, jiné lehčí. O těch stránkách, víš co… napiš mi email (kontakt je uvedený hned nahoře vpravo v menu) a pobavíme se 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..