Krvavý slib

Autor: Richelle Mead
Originální název: Blood Promise
Knižní série: Vampýrská akademie (Vampire Academy)
Díl: čtvrtý
Žánr: young adult, fantasy, magie, zvláštní schopnosti, upíři
Moje hodnocení: 5 hvězdiček

Život Rose Hathawayové nebude už nikdy stejný. Po nelítostném útoku na Akademii zemřelo hodně Morojů i dhampýrů. Ti, kteří přežili, jsou na tom ještě hůř: musejí se vyrovnat se smrtí kamarádů. A Rosin krk nyní zdobí tetování, které všem zvěstuje, že zabila bezpočet Strigojů. Jen jedna oběť je však důležitá… Dimitrij Belikov.

Rose podstoupila bolestnou volbu, opustila Akademii i svou nejlepší kamarádku Lissu, poslední žijící dragomirskou princeznu, a vydala se pronásledovat muže, kterého miluje. Musela dojít až na kraj světa, aby Dimitrije našla a mohla tak splnit krvavý slib, který mu dala.

Až ale nastane okamžik rozhodnutí, bude Dimitrij stále chtít, aby ho raději zabila, než aby žil jako stvůra? V sázce je teď úplně všechno. Zranitelná a osamocená Rose se ocitá ve světě, který je pro ni stejně neznámý jako nebezpečný. Najde v sobě dost sil, aby Dimitrije zničila? Anebo se obětuje ve jménu nesmrtelné lásky?

Nakladatel: Razorbill (EN), Domino (CZ)
Počet stran: 503 (EN), 368 (CZ)
Vazba: Brožovaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 25.8.2009
Vydání v ČR: 2010

Datum četby: 2010, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Dimka, Rose, Dimka, Rose…

Oficiální blog autorky
Oficiální stránky autorky

Můj názor: Rose se vydává za Dimitrijem, aby splnila slib, který mu kdysi dala a přitom nejspíš přijde o kus sama sebe. Musí opustit Lissu, nejen nejlepší kamarádku, ale i člena rodiny, aby se vypořádala s nastálou situací. A vydává se tam, kam si myslí, že by se Dimitrij – Strigoj mohl odebrat. Do rodného Ruska.

Na své pouti temným Ruskem (místem, odkud pochází nezpočet původníách vampýrů ), který je plný nočních klubů, zvrácených večírků a kdoví-čeho-ještě, jí osud do cesty postaví nové osoby. Seznámí se s alchymistkou Sydney, jež může na první pohled působit docela nezajímavě, aby vás v nestřeženém okamžiku pořádně překvapila; neunikne ani pozornosti velice významného Moroje jménem Abe, který má toho pod palcem více než dost; a dokonce se seznámí s rodinou Dimitrije – Belikovými.

Zatímco se Rose snaží dostat na nějakou stopu Dimkovi, Lissa vede svůj vlastní boj na škole. Královna všech vapmýrů jí zdá se do školy nasadila špeha v podobě Avery, která se jí začíná loudit do přízně; Christian se od ní nějak odtahuje a bez Rose se cítí opuštěná.

Brzy se Rose i Lissa mají naučit, že život si někdy dělá, co chce… i když se to snažíte změnit, seč vám síly stačí. Někdy prostě nevyhrajete tak ani tak.

Abych pravdu řekla, celý děj knihy se mi tak nějak smrskává pouze na momenty mezi Rose a Dimitrijem. Je to nejspíš dáno i tím, že jsem to opakovaně četla v angličtině. Až si to přečtu v češtině, určitě mi toho v paměti uvízne víc. Ale stejně na mě nejvíc působil ten děj mezi Rose a Dimitrijem.

Celé to její putování po Rusku, seznámení se s rodinou Dimky, s novými lidmi… včetně Abeho… ; celý ten děj zpátky na škole, Lissa a její odloučení se od Christiana, Adrian… a ta děsně otravná Avery – no, to šlo nějak mimo mně. Ale úplně.

Vlastně celá knížka je převážně zaměřená na Rose. Lissa ustupuje výrazně do pozadí, i když se tam sem tam mihne díky poutu obou dívek -> asi abychom na ni nezapomněli 😀 Každopádně jsem pasáže R&D četla pomalu se zatajeným dechem. Bylo mi jich obou strašně líto a pořád jsem doufala, že to jde všechno nějak vyřešit. Pořád jsem si říkala, že Richelle tohle přece Rose nemůže udělat!

Jenže ta jí toho udělala mnohem víc. Nejdřív ji nechala se trápit tím, že nejspíš bude muset zabít lásku svého života; pak ji Dimitrij vášnivě přemlouvá k tomu, aby se k němu přidala; ona to udělat nechce, ale zároveň chce být s ním; a pak se konečně odhodlá k tomu, aby ho zabila a když se celá zničená vrátí zpátky, zjistí, že nebyla zrovna dvakrát úspěšná. Další-velké-bum!

A ačkoliv se mnou nejspíš nebudete moc souhlasit, Strigoj Dimitrij mi připadá mnohem víc sexy 😀 Konečně má v sobě něco, co se mi tolik líbí na Adrianovi… Už proto nevím, se kterým z nich by Rose měla nakonec skončit. Ano, chybí mi starý dobrý Dimitrij, ale teď mi přišel mnohem víc přitažlivý. Hodně mi to připomnělo vztah Buffy a Angela, když se z něj zase stal na chvíli Angelus.

Nebudu sem zatím psát spoilery z pětky, to si nechám až na samotnou recenzi, ale už v tomhle díle mi začínalo tak trochu být Adriana líto, protože je na něm vidět, že to všechno pro Rose nedělá jenom z čistého přátelství… Ať si Rose nechá Dimitriho a já si nechám Adriana 😀

Každopádně pořád 5 hvězdiček, ať už tam jsou nudné, nepodstatné a naprosto podivné pasáže, bez kterých bych se úplně obešla, pořád to je perfektní knížka a u mě vyčnívá nad jinými podobně zaměřenými.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Anonymous napsal:

    >úplne súhlasím, Dimi je ako strigoj úžasný! sexappeal 100%!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..